Halk Dansları

AŞİNA

Dost Üyeler
Katılım
20 Şub 2008
Mesajlar
2,406
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Kıbrıs Türk halkı çeşitli etkinliklerde (düğün, kına gecesi, ekin kaldırma gibi) halk dansları oynamaktadır. Bu danslar genellikle; Karşılamalar, Mendil Oyunları, Zeybekler, Kadın Oyunları, Dramatize Oyunlar ve Kasap Oyunları sırası izlenerek oynanılır. Karşılamalar, “Kadın ve Erkek Karşılamaları” olarak gruplandırılır. Kadınların oyunun temposu genellikle daha ağırdır. Mendil oyunları veya sirtolar; orta hızda, neşeli ve erkekçe figürler içermektedir. Başlıca sirtolar olarak; Aziye Sirtosu, İskele Sirtosu, Karagözlü Sirtosu, Kına Sirtosu sayılabilir.

halk1.jpg


Mendil Oyunları ardından oynanan Zeybekler ise Kıbrıs Türklerinin severek oynadıkları, kimi hızlı ve neşeli, kişi ise ağır ve ciddi bir tavırla oynanan bir halk dans türüdür. Başlıcaları, Sarhoş Zeybeği, Abdal Zeybeği, Abahor Zeybeği, Erkek Zeybeğidir. Zeybek oyunu ayrıca Batı Anadolu’da özellikle Ege’de ve hatta iç Anadolu’da rastlanmaktadır. Kadın oyunları adı altında Arabiye ve Çiftetellileri toplamak mümkündür. Sadece kadınlar tarafından oynanmazlar. Sade ve az sayıda figür içerirler. Oyunun belli bir disiplini olmayıp, tek kişi veya birden fazla kişiyle oynanabilir.

halk2.jpg

Kıbrıs'ta oynanan diğer bir oyun türü ise kişilerin kendileri dışında başka birilerini canlandırdıkları Dramatize Oyanlardır. Bunlar arasında Bıçak Oyunu, Nişan, Değirmenci, Orak, Karaoğlan gibi oyanlar sayılabilir. Orak oyunu Halk oyunları arasında en coşkulu ve en çok ilgi çeken oyanlardandır. Oyuncular orakla ekip biçme işini yapan köylüleri taklit ederek, artık yok olmuş olan feodal üretim biçimlerine de hoş bir göndermede bulanmaktadırlar.
Törenlerin sonunda oynanan oyan türü ise canlı, neşeli ve sert figürler içeren Kasap Oyunlaradır. Genellikle yavaş tempoyla başlayıp, sonra hızlanırlar. Kasap Havasının, Balkan ve Türk müziklerinin karışımıyla ortaya çıktığı, özellikle Türkiye'de Trakya Bölgesinde çokça görüldüğü, Halkbilim araştırmacıları tarafından belirtilmektedir.
 

AŞİNA

Dost Üyeler
Katılım
20 Şub 2008
Mesajlar
2,406
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Alaydan – Malaydan

ALAYDAN – MALAYDAN

Kız ve erkek çocukların karışık oynadıkları bir oyundur. İki gurup arasında oynanır. El ele tutuşan çocuklar karşılıklı iki sıra halinde dizilirler. Birinci gurup önce söz alır. Söz söylerken bütün gurup ritmik hareketlerle üç adım sağa üç adım sola (veya öne, arkaya) gider. Bu hareketler biraz da dans eder gibi yapılır ve ayni anda şu sözler söylenir. Birinci gurup:

Alaydan, malaydan, mektup saraydan Ne isden, ne isden bizim alaydan?

İkinci gurup ayni ritmik harekette bulunur ve su cevabı verir:

İçinizde bir güzel var, bir cihan (civan) var, onu isteriz.

Birinci gurup: O güzelin, o cihanın adı ne imiş?

İkinci gurup: O güzelin, o cihanın adı ......................mış, onu isteriz.

Birinci gurup: Tellidir, pulludur, biz gızımızı vermeyiz.

İkinci gurup: Telini da sıyırırız pulunu da sıyırırız, biz gızımızı alırız.

Derler ve ani bir hareketle tek sıra ve elele bulunun karşı guruptan bir kişiyi koparıp kendi saflarına almak isterler. Koparabilmişlerse o kişi onların safına geçer. Koparamazlarsa kendileri öbür tarafa bir kişi verirler. Bir tarafın tek adamı kalınca o taraf oyunu kaybeder.

Oğuz M. Yorgancıoğlu "Kıbrıs Türk Folkloru" (2000) Kitabı
 
Üst