Hindistan'da Basında Özgürlük Arayışı (1)

İsmet Kotak

Onursal Üye
Katılım
13 Nis 2009
Mesajlar
318
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Hindistan'da Basında Özgürlük Arayışı (1)

Bizler, Hindistan Başkenti “New Delhi’de”, “Dünya Basın Konseyleri Birliği” toplantısında dünya basını için “Özgürlük arayışı” yaparken,Libya Lideri Kaddafi’nin aile meclisi NATO tarafından bombalanıyor ve çocukları ile torunları katlediliyor ; bulunduğumuz ülkenin komşusu Pakistan’da ise artık adının bile değeri kalmayan korkuların efsane ismi “Usama bin Lâden’in” öldürüldüğü haberi geliyordu.

Merhaba.Etrafta uçuşan haberlere doğrudan dalınca girişi yapmayı erteledim.Evet,”Kıbrıs Türk Basın Konseyi” olarak üyesi bulunduğumuz dünya örgütü WAPC’nin Hindistan başkenti New Delhi’de yaptığı Yürütme Kurulu toplantısına katıldık.Binbir maceradan sonra güzel ülkemize döndük.Orada ilk gün KKTC’nin de etkin temsiliyeti olan WAPC-Dünya Basın Konseyleri Birliği Yürütme Kurulu toplantısına katıldık. Hindistan Basın Konseyi de “İfade Özgürlüğü ve İnsan hakları” konusunda “Uluslararası form” düzenledi.

WAPC’nin Dünya gerçeklerine dayanan değerlendirmesinden sonra yazılmakta olan deklerasyon ve geleceğe dönük kararları bir basın bildirisi ile önümüzdeki günlerde KKTC’ye yansıtacağız. Çünkü alınan birçok karara öncülük ettik. Ambargo,dışlama,Rum-Yunan engeli WAPC’de sökmüyor.En aktif temsiliyet Türkiye ve KKTC’den gelmektedir.Özellikle Afrika ve Asya ülkeleri ile ortak yapılan çalışmalar örgütün yayılması ve büyümesi konusunda umut vermektedir.

KKTC Kıbrıs Türk Basın Konseyinde benimle birlikte Yüksek Mahkeme Başkanlığından emekli dostumuz Taner Erginel,Şûle Aker(DAÜ),Ali Hançerli vardı. Bugün sadece bir anlatım yapmak ve değerlendirmeyi ileriki günlere bırakmak istiyorum.Çünkü devekuşu gibi başımızı KKTC’de kuma gömerek,birbirimizle didişerek,kendi devletimizi Rumla öyle veya böyle dağıtarak birleşmenin saçmalığını sürdürerek,Ortadoğu’nun Singapuru olmak varken muhtaç durumda kalmayı ben kabullenemiyorum.Çünkü bunca emek,alınteri ve hayat bunun için verilmedi.Kimse aldığını geriye götürerek böbürlenmesin!Herkes gözünü açıp geriye kalan ülkelerin neler yaptığını görsün.Dünya,500 yıl önceki dünya’dan farklı değildir.Bu dünya güçlünün,öngörü sahibi olanlarındır.Dışa çıkınca bu gerçeklerle yeniden yüzleşirsiniz.

Hindistan,iddiaya göre dünyanın kalkınan 25 ülkesinden Çin ile birlikte başı çekenlerden biri.Sayılan nufusu 1.4 milyar. Birkaç yüz milyon tok,gerisi aç yaşayan bir ülke.Tıpkı İngiliz Sömürge döneminde olduğu gibi bir tarafta zengin azınlık, öte tarafta yol kenarlarında sürünen,sokakta doğup,aç olarak sürünen, ezici çoğunluk…

Ama güçlü bir merkezi devlet,güçlü ve deneyimli bir ordu.O koskoca ülkeyi birlik hâlinde tutuyor.Toplantı ve Forumun yapıldığı “Tha Ashot Hotel” sömürge döneminden beri parlak tutulmuş bir yıldız.Etrafı açları dışta tutmak için kalın duvarlarla çevrili…Bu gerçekleri burada ben yazmıyorum.O Toplantılara katılan ve Hindistan’la bütünleşmek hâlâ memnun olmayan Assam gibi Eyaletlerden gelen basın mensupları foruma katılan Bakanların yüzlerine söyledi.Bu konulara daha sonraki yazılarımda döneceğim.Bugün toplantıları yansıtmak arzusundayım.

İlk gün WAPC’nin Yürütme Kuurlu toplantısını yaptık. Yüksek Mahkeme Yargıçlığından emekli değerli dostumuz G.N.Ray bu görevden de emekli olmak istediğinden istifa etti.Çünkü Hindistan Basın Konseyi ile de ilişkisini kesti.Devamının etik olmadığı gerekçesini söyledi.İlk genel Kurula kadar Başkan Yardımcısı Tanzanyalı dostumuz Kajubi D.Mukajanga vekil olarak görevi yürütecek.Bu arada benim önerimle “Genel Sekreter Chris Conybeare ile birlikte gelecek toplantının Afrika’da yapılması için yer ve zaman belirleme ve yetkisi verdik.O toplantıda Genel Kurul da yapılacaktır.Orada KKTC kanadı olarak bizim de oyumuz vardır.Kajube,Tanzanya ve Kenya arasında ortak organizasyonla yapılabileceğini belirtti.5 yıldır WAPC’yi Birleşmiş Milletler NGO’su yapmak için ortaya konan çabaların arttırılmasını ve özel ekiple çalışmaların sürdürülmesini önerdim.

Türkiye, KKTC, Hindistan, Endonezya, Nepal, Israil, Avustralya, Avusturya, Malawi, Papua New Gine delegelerinin katıldığı toplantıya Hindistan’ın her Eyaletinde oluşturulan 50'ye yakın Konsey ve 100’ün üzerinde Üniversite Öğretim görevlileri, ayrıca deneyimli basın mensupları katılarak görüş beyan ettiler veya tartışmalara katıldılar. Önemli çeklişmelere tanık olduk. Endonezya delegesi Hindistan hapishanelerinde 9 bin basın mensubunun olduğunu söyleyince üst kademeyi temsil eden Hind basın mensupları bunu bertaraf için müdahale ettiler. Bir ara Israil ekibi Ortadoğu ülkelerini bahane ederek İslâm ülkelerini yere vurmaya kalktı, Endonezyalı ile birlikte karşı yanıt verdik.

Bu toplantılardan alınacak çok ders vardır. Konuya devam edeceğim.
 

İsmet Kotak

Onursal Üye
Katılım
13 Nis 2009
Mesajlar
318
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Hindistan'da Basında Özgürlük Arayışı (2)

Hindistan'da Basında Özgürlük Arayışı (2)

Genelde Mart sonu Mayıs başı,basın ve özgürlük tartışmaları hemen hemen her ülkede yükselir.Toplantılar,tartışmalar,özel günler birbirini kovalar.Her örgüt kendine göre “Etik” olduğunu kabul ettiği ilkelerden oluşan liste yayınlar. Hindistan’da da WAPC forumunda çeşitli ülkelerden gelen basın mensupları veya akademisyenler,özel olarak inandıkları görüşlerini aktardılar.Zaman zaman bölgenin egemen ülkeleri olan Hindistan ve Çin konusunda ağır eleştiriler de yapıldı.Dünya sadece Kıbrıs’tan ibaret değildir.İşte bunu orada anlıyorsunuz.

Usame bin Lâdin’in öldürülmesi için bayram yapanlarla,yas tutanlar saf tutarken Nepal’deki Basın Konseyi Başkanı dostumuz Kishor Shresta özel bir e-mail gönderdi.İşte o mail:

“Sevgili Kotak,Hindistan toplantısında birlikte ciddi çalışmalar yaptık. Bunun için teşekkür ederim.Ne acı ki o son günde bir kısım ülke Lâdin’in öldürülmesini,Kaddafi’nin ailesinin katledilmesini kutluyordu.Ülkem Nepal’de ise işgâle hazırlanan güçler bize baskıyı arttırıyorlar.Doğu Nepal’de Ambika Pokhrel isimli değerli ve de masum bir polis yetkilisi,”Halk Kurtuluş Ordusu savaşçısı Bhesh Bahadur Darji tarafından kurşuna dizildi.Halka göz dağı vermek için…”Dünya’daki bu cinayet bağlantısı ilginç değil mi?Bana Nepal’in düşmanı kim demiştiniz;işte bunlar…”

Dostum Hindistan ve Çin’in Nepal’de at koşturduğunu söylemişti…Meğer dünya acılara garkolmuş haberimiz yok. Herkesin bizim derdimizle uğraştığını sanıyoruz…

& & &

Hindistan’da Türk Büyükelçisi yok.Önemli göreve atandığı için ayrıldı.Ancak çok değerli Maslahatgüzar Şükriye Bayar Balelus bir Kıbrıs dostu.Babası Kıbrıs’ta görev yaptı.O da okullarımızda eğitim aldı.Bugün Türkiye’yi Hindistan’da temsil ediyor. Ziyaretine gittik.Sıcak karşılama ve görüşme ile yetinmedi,KKTC’nin böyle Uluslararası bir toplantıda etkin rol oynadığına kıvanç duydu ve katkı koymak üzere ertesi sabah açılış töreninde bizleri yalnız bırakmadı.Buna çok sevindik. Eminim ileride de sahasında son derece başarılara imza atacaktır.

WAPC’nin ilk günkü toplantısından sonra “İfade özgürlüğü” ve yine “İnsan Haklarının savuncusu medya” konulu Forum büyük ilgi gördü.Hindistan resmi kanadı buna çok ciddi yaklaştı.Bakanlar katılmamak için bahane uydurmadılar. Katılarak katkı koydular. Dışişleri Bakanlığı tam kadro hazırdı.Etlinliğin doğrudan ilgilisi Enformasyon ve Yayın Bakanı Bayan Ambika Soni,BM’nin Hindistan Temsilcisi,basın yayın organlarının üst düzey yöneticileri,Üniversitenin akademik kurullarında görev yüklenenler ve fiilen medya mensupları, 2 bin kişilik salonu doldurdular.İş, Hindistan Basın Konseyi Genel Sekreteri Bayan Vibka Bhargava’nın omuzlarında kalmıştı.

Bakan Ambika Soni etkin bir konuşma yaptı.Kendisinini sunan Başkan Yargıç Ray “Yeni bir İndira Gandi olarak kabul edilmektedir” dedi.Konuşması beni de etkiledi.Hindistan’da kadının önemli rolü olduğunu gösterdi.O kadar nufus içinde kadın sivriliyor.Kota istemeden…

Bayan Bakanın verdiği bilgiye göre 350 milyon gazete okunmaktadır. 60 bin gazete yayınlanmaktadır.800 bin radyo, 3800 Televizyon yayın yapmaktadır.

Daha sonra söz alıp tartışma açan bir çok basın mensubu ve akademisyen Hindistan’da işin güllük gülistanlık olmadığına dikkat çekti.Özellikle ayrılmak isteyen “Assam Eyaletinden” gelen ve söz söyleyen yazar, “Bir gazere 2 rupi olduğuna göre ve de halk yaşamak için günde 2 rupi kazanmadığına göre bu gazeteler halka inmez” dedi.Dikkatimizi çekti.

Endönezya temsilcisi Hindistan hapishanelerinde 19 bin gazeteci olduğuna dikkat çekti. İtirazlar oldu ama resmi makamların bunu göz ardı etmeğe kalkmaları hoş olmadı.

Her sunulan rapor bir tez niteliğinde idi.Olanak bulursak bunralı bastırır ve KKTC Üniversitelerinin kullanımına vermek isteriz. Gençler dünya ile tanışmalıdır.Dünya sadece Türkiye ve KKTC ya da Güney Kıbrıs’tan ibaret değildir.
 
Üst