Işıklar Askeri Lisesi

Gök Yeleli Bozkurt

New member
Katılım
29 Nis 2008
Mesajlar
1,947
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Konum
Bozkurtlardan Birine Sorun
Tarihçesi

İlk açılış:

29may.jpg


Işıklar Askeri Lisesi ilk kez, Abdülmecit devrinde, 1844 yılında, Sadrazam Arif Hikmet Bey, Nazır Emin Paşa ve baş tercüman Fuat Efendi (Fuat Paşa)’den kurulu bir heyetin, askeri idadilerin açılmalarına karar vermeleri üzerine Bursa’da şimdiki hükümet binasının civarında bulunan bir kumaş fabrikasının kamulaştırılarak okul haline getirilmesiyle, “mekteb-i fünun-u idadi” adı altında 15 şubat 1845 tarihinde açılmıştır. Işıklar Askeri Lisesi’nin ilk komutanı yüzbaşı Ali Efendi’dir.

Okul ilk açıldığında: 1 ‘nci, 2’nci, 3’ncü, 4’ncü ve 5’nci sınıf olarak, beş sınıf üzerine düzenlenmiş ve talimatı da buna göre yapılmış olmasına rağmen, ilk yılında yalnız 5’nci sınıfa 32 öğrenci alınmış, diğer sınıflar müteakip yıllarda açılmıştır. Okulun ilk açılışında; emsile, rika, sülüs dersleri okutuluyordu.

genelgor.jpg


Öğrencilerin bir kısmı yatılı olarak okulda kalıyor, diğer kısmı evci olarak sabah gelip akşam evlerine dönüyorlardı. Öğrencilerin giysileri bir örnek olup; siyah çuhadan, tek düğmeli, belden aşağısı kırmalı ceket (setre) ile yine çuha pantolondan ibaretti. Okulun ilk yıllarında dershaneler ve yatakhaneler mumla aydınlatılırdı.

Dersler, yatakhanelerde ve dershanelerde yerde oturularak yapılıyordu. Müteakiben, resim, harita, hüsn-ü hat, fransızca gibi derslerin programa konmasıyla ve bu derslerin yerde yapılamaması nedeniyle, 1871 tarihinde ders sıraları yaptırılmış dershaneler ile yatakhaneler birbirinden ayrılmak suretiyle öğretimin daha modern usüllere göre yapılması sağlanmıştır.

29may1988.jpg


Okul 1853 (1268) yılında ilk mezunlarını vermiş ve harp okulları’na göndermiştir. 1853 yılı mezunlarından üç kişi tuğgeneral, üç kişi mareşal, bir kişi de mareşallik ve sadrazamlık mevkiini kazanmıştır.

Okul 1853 (1268) yılında ilk mezunlarını vermiş ve harp okulları’na göndermiştir. 1853 yılı mezunlarından üç kişi tuğgeneral, üç kişi mareşal, bir kişi de mareşallik ve sadrazamlık mevkiini kazanmıştır.

Bursa’da 1855 (1270) yılında meydana gelen deprem neticesi okul oldukça hasar görmüş ve öğrenciler bir süre çadırlarda öğrenimini sürdürmüşlerdir. Bu arada, civardaki birkaç evin de kamulaştırılması ile okul genişletilmiştir.

Işıklar Askeri Lisesi’nin bugünkü binalarının yapımına ilk defa 1890 (21 mayıs 1305) yılında 14.000 m2 lik bir alan üzerinde başlanmış ve 1.394.654 kuruş sarf edilmek suretiyle 1893 (29 mayıs 1308) tarihinde bitirilmiştir. Böylelikle 1894 (15 zilkade 1309) tarihinde Bursa Valisi Münir Paşa tarafından büyük bir törenle hizmete açılmış ve öğrenimine burada devam edilmiştir.

Öğrenci miktarlarının arttırılması düşüncesi ile 1895’de “B” bloku’nun inşaatına başlanmış ve 1897 yılında bitirilmiştir. Böylelikle, okul mevcudu 500 öğrenciye çıkarılmıştır.

Yunanlılar’ın Bursa’yı işgal etmesinden bir hafta önce bir kısım öğrenci Harp Okulu’na diğerleri ise evlerine gönderilmiş ve okulda öğretime ara verilmiştir. Kurtuluş Savaşı’nı müteakip (28 Kasım 1338) 1922 tarihinde okul tekrar “Askeri İdadi” adıyla açılmıştır.

Bursa Askeri İdadisi, 1926 yılında “Bursa 2’nci lisesi” adı altında M.E.B.lığı`nın idaresine bırakılmış, görülen lüzum üzerine aynı sene M.E.B.lığı’nın yönetimine tekrar girmiş ve “Bursa Askeri Lisesi” adını almıştır. 1928 yılından itibaren okulun ilk beş sınıfı ve sonraki senelerde de her sene birer sınıf olmak üzere ilk ve orta kısımları kaldırılmış, yalnız lise kısmı kalmıştır.

Bursa Askeri Lisesi, 31 temmuz 1961 yılında tekrar lav edilmiş, bina ve tesisler önce 1nci ordu istihbarat birliğine, bir yıl sonra da personel okuluna teslim edilmiş ve bu durum haziran 1974 tarihine kadar devam etmiştir. Bu arada okul, 1967 yılında büyük bir tamir görmüş, üç blokta ahşap kısımlar kaldırılarak beton yapılmış ve kalorifer tesisatı konmuştur.

liseper.jpg


Yeniden Açılışı:

Eylül 1973 tarihinde Gnkur.Bşk.Lığı’nca, ikinci bir askeri lisenin yeniden açılmasına karar verilmesi üzerine; tarihi Bursa Askeri Lisesi, açılışından 129 yıl sonra ikinci kez, “Işıklar Askeri Lisesi” adı ile, 28 haziran 1974 tarihinde hizmete girmiştir.

Yeniden açılan okulun sırasıyla komutanları Kur.Alb. Süleyman GÜLCÜ (Tümg.), Kur.Alb.Teoman KOMAN (Org.), Kur.Alb.Necdet TİMUR (Org.), Kur.Alb. H.Baha TÜZÜNER (Korg.), Kur.Alb.Cihan FAYDALI (Tümg.), Kur.Alb.Atalay KOCATEPE (Tuğg.), Kur.Alb. Dilaver GÜLEBAKAN, Kur.Alb.İsmet GÖRGÜLÜ, Kur.Alb. Volkan KAPLAMA (Tümg.), Kur.Alb.Ali BAĞCI (Tuğg.), Kur.Alb. Zekeriya ÖZTÜRK (Tümg.), Kur.Alb.Mehmet YALÇINER, Kur.Alb.H.Bayram KARAPINAR (Tuğg.), Kur.Alb.Ömer PAÇ (Tuğg.) ve Kur.Alb.Mustafa GÜLER’ dir.

Işıklar Askeri Lisesinden mezun olan ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin önemli kademelerinde görev yapan mezunlar şunlardır:

Genelkurmay Başkanlığı yapmış Işıklar Askeri Lisesi mezunu Komutanlar:

Müşir Redif Paşa Gnkur. Bşk
Müşir Ahmet Esat Paşa Gnkur. Bşk
Müşir Gazi Ahmet Muhtar Paşa Gnkur. Bşk
Müşir Ömer Rüştü Paşa Gnkur. Bşk
Müşir Mehmet Sadettin Paşa Gnkur. Bşk
Müşir Abdullah Paşa (KÖLEMEN) Gnkur. Bşk
Org.Ali Cemal TURAL Gnkur. Bşk
Org.Nurettin ERSİN Gnkur. Bşk
Org.Necdet ÜRUĞ Gnkur. Bşk

Kuvvet Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı yapmış Işıklar Askeri Lisesi mezunu Komutanlar:

Org.Muzaffer ERGÜDER Hv.K.K.
Org.M.Ali KESKİNER K.K.K.
Org.Ahmet Refik YILMAZ K.K.K.
Org.Haydar SÜKAN J.Gn.K.
Org.Eşref AKINCI K.K.K.
Org.Orhan YİĞİT J.Gn.K.
Org.Namık Kemal ERSUN K.K.K.
Org.Necdet ÖZTORUN K.K.K.
Org.Sedat GÜNERAL NATO L.S.E.K.K.K
Org.Tahsin ŞAHİNKAYA Hv.K.K.
Org.N.Kemal YAMAK K.K.K.
Org.T.Fikret OKTAY J.Gn.K.
Org.Halil SÖZER Hv.K.K.
Org.Burhaneddin BİGALI J.Gn.K.
Org.Siyami TAŞTAN Hv.K.K.
Org.Hikmet KÖKSAL K.K.K.
Org.Ahmet ÇÖREKÇİ Hv.K.K.
Org.Atilla ATEŞ K.K.K.
Org.Fikret Özden BOZTEPE J.Gn.K.
Org.İlhan KILIÇ Hv.K.K.

Ordu Komutanlığı yapmış Işıklar mezunu Komutanlar:

Org.Ali Sait AKBAYTUGAN 1 nci ve 2 nci Or.Müf.
Org.Asım GÜNDÜZ Ordu K.
Org.Turgut SUNALP Ege Ordu K.
Org.Faik TÜRÜN 1 nci Ordu K.
Org.Adnan ERSÖZ 1 nci Ordu K.
Org.Vecihi AKIN 2 nci Ordu K.
Org.Süreyya YÜKSEL Ege Ordu K.
Org.İ.Hakkı AKANSEL Ege Ordu K.ve 2.Or.K.
Org.Necdet ÜRUĞ 3 ncü Ordu K.
Org.Nezihi ÇAKAR 3 ncü Ordu K.
Org.Kemal YAVUZ 2 nci Ordu K.
Org.Nahit ŞENOĞUL 3 ncü Ordu K.
Org.Çevik BİR 1 nci Ordu K.
Org.Çetin DOĞAN Ege Ordu K.ve 1. Or.K.
Org.Tamer AKBAŞ Nato G.D.Av.Müt.K.K.-3. Or.K.
Org.Orhan YÖNEY Nato G.D.Av.Müt.K.K.-3. Or.K.


Okulda günümüzün modern eğitim isteklerine ve personelin sosyal yaşantılarına göre yapılması öngörülen tadilat, onarım ve ilavelere 15 mart 1974 tarihinde başlanmış 28 eylül 1977 tarihinde tamamlanmış, yapılan büyük bir törenle öğretime açılmıştır.

Okulun, ikinci kez açılışından bir yıl sonra 1975-1976 öğretim yılında okul, “yabancı dile ağırlık veren” sistemle öğretime başlamış, bu öğretim sistemine bir hazırlık sınıfı ilave edilerek okul 4 sınıflı olmuştur. Bu dönemde hazırlık sınıfına yüzde 50 fransızca, yüzde 50 almanca diliyle öğretim yapacak şekilde öğrenci alınmıştır. Okulda günümüzün modern eğitim isteklerine ve personelin sosyal yaşantılarına göre yapılması öngörülen tadilat, onarım ve ilavelere 15 mart 1974 tarihinde başlanmış 28 eylül 1977 tarihinde tamamlanmış, yapılan büyük bir törenle öğretime açılmıştır.

Okulun, ikinci kez açılışından bir yıl sonra 1975-1976 öğretim yılında okul, “yabancı dile ağırlık veren” sistemle öğretime başlamış, bu öğretim sistemine bir hazırlık sınıfı ilave edilerek okul 4 sınıflı olmuştur. Bu dönemde hazırlık sınıfına yüzde 50 fransızca, yüzde 50 almanca diliyle öğretim yapacak şekilde öğrenci alınmıştır.

Okulun açılmasıyla beraber, bugünün eğitim isteklerine göre okulun genişletilmesi çalışmalarına da başlanmış, 12 mart 1975 tarihinde temeli atılan kapalı spor salonu, 19 kasım 1975 tarihinde hizmete girmiş, aynı tarihte temeli atılan yeni eğitim binasının inşaatı süratle tamamlanarak 4 Ekim 1977 tarihinde hizmete açılmıştır.

1990-1991 öğretim yılında hazırlık sınıfından itibaren yabancı dil olarak ingilizceye geçiş başlamıştır. Dil öğretiminde mevcut görsel, işitsel ve dijital öğretim yardımcı malzemelerinden yararlanılmaktadır. Ayrıca BDE dershanesi ve Bilgi Erişim merkezinde İnternet’i kullanma ortamı sunulmaktadır.

1995-1996 öğretim yılından itibaren Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın emirleri ile Işıklar Askeri Lisesi eğitim ve öğretimde, öğrenci merkezli, yaratıcı düşünceyi temel alan, soru sorma ağırlıklı yeni bir modelin uygulanmasına başlanmıştır.bu modelde öğrencilerin araştırarak, düşünerek ve yorumlayarak “öğrenmeyi öğrenme” amaçlanmıştır.

2005-2006 Eğitim ve Öğretim yılından itibaren Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın emirleri gereği orta öğretim yeniden yapılandırılmıştır. Yapılan düzenlemeye göre "Hazırlık Sınıfı " kaldırılmış bunun yerine İlk Öğretimin devamı niteliğinde 9ncu Sınıf uygulamasına geçilmiştir.Diğer sınıflar 1,2 ve 3ncü sınıf uygulamalarına devam etmektedir. İleriki yıllarda bu sınıflar da kademeli olarak sırasıyla 10,11 ve 12 nci sınıflar olarak eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam edeceklerdir.

Işıklar Askeri Lisesi , 1997-1998 eğitim-öğretim yılında kalitenin “uluslararası tescili” olan “ISO 9001 kalite belgesi”ni almaya hak kazanmıştır. “ISO 9001 kalite güvence sistemi belgesi” 29 Mayıs 1998 tarihinde Cumhurbaşkanı Süleyman DEMİREL tarafından Işıklar Askeri Lisesi Komutanı P.Kur.Kd.Alb.Zekeriya ÖZTÜRK’e verilmiştir. Eğitim-öğretim kalitesi tescillenen Işıklar Askeri Lisesi 21nci yüzyılın ilk çeyreğinde, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyacı olan ATATÜRKÇÜ düşünce sistemine gönülden bağlı, çağdaş yönetim felsefesine inanmış öğrenci yetiştiren ve kaliteden ödün vermeyen bir eğitim ve öğretim kurumu olmaya devam etmektedir.


"Okulun ismi hakkında rivayetlerden biri semtin adının "Işık" olması, diğeri ise elektriğin yeni kullanılmaya başladığı devirde, lüks lambaları ile aydınlatılan okulun geceleri şehirden görünen ışıklı manzarası dolayısıyla Bursa halkının okuldan "Işıklar" diye söz etmeyi adet edinmiş olmasıdır"
Görevi

Çağdaş eğitim ve öğretim bilimi kapsamında; öğrenciyi merkeze alan eğitim felsefesine uygun olarak:

- Silahlı Kuvvetlerin mevcut ve gelecekteki ihtiyaçlarına cevap verecek nitelikte,
- Harp Okullarındaki eğitim ve öğretimi izleyebilecek bilimsel altyapı ile donatılmış,
- Askeri bilgi ve davranışları ile savaşçı ruhunu kazanmış, üstün bedeni yeteneğe sahip,
- İletişim becerisi gelişmiş,
- İnsanlığa saygı, VATAN, MİLLET SEVGİSİ, ŞEREF ve bağımsızlık kavramlarını kendisine ilke edinmesinin yanı sıra ATATÜRKÇÜ Düşünce Sistemini özümsemiş ve bunu bir yaşam tarzı olarak benimseyerek kendine rehber edinmiş askeri öğrenciler yetiştirmektir.

amacgeri.jpg


Amacı

- Değişen ülke ve dünya gerçeğini görebilen ve algılayabilen,
- Çağdaş yönde gelişmeyi sağlayan ve istenen yönde değişimi gerçekleştirecek liderlik özelliklerinde,
- Bilgiye nasıl ulaşabileceğini bilen ve bilgiyi insiyatifle kullanabilen,
- Sorumluluk duygusu gelişmiş ve öz denetim yapabilen,
- Çağın gerektirdiği teknolojik gelişimi takip edebilecek bilgi, beceri ile sağlam bir beden ve ruh yapısına sahip,
- Atatürkçü Düşünce Sistemini benimseyerek, kalbine yerleştirmiş ve davranışlarına yansıtmış, üstün nitelikli askeri öğrenciler yetiştirecek eğitim-öğretim sistemleri ile buna hayat veren, çağdaş teknolojik donanımlı eğitim ve sağlıklı yaşam ortamını oluşturmak ve sürekli geliştirmektir.

okulumuz3.jpg
 

Türkkızı

Dost Üyeler
Katılım
12 Nis 2008
Mesajlar
236
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Konum
Türkiye/Antalya
1854345_0.jpg
60.jpg


IŞIKLAR ASKERî LİSESİ 27 HAZİRAN 2008 TARİHİNDEN İTİBAREN HAVA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞINA DEVREDİLEREK IŞIKLAR ASKERî HAVA LİSESİ OLARAK FAALİYETE GEÇMİŞTİR.

IŞIKLAR ASKERî HAVA LİSESİ 2 EYLÜL 2008 TARİHİNDE TÖRENLE AÇILMIŞTIR.


1.JPG


2.JPG


3.JPG


4.JPG


 
Üst