Kıbrıs a Gidince Görülmeden Dönülmeyecek Yerler Bogaz Şehitligi.

Volkan

-Otağ Hanı-
Katılım
20 Haz 2008
Mesajlar
969
Tepkime puanı
2
Puanları
0
Yaş
45
Konum
Altaylar
Boğaz Şehitliği


  • bogaz_sehitligi.thumbnail.jpg
    Lefkoşa’dan Girne’ye doğru giderken Boğaz bölgesinde yer alan bir Şehitliğimiz vardır, bu şehitliğimiz 1974 Mutlu Barış Harekatı’nda bölgede şehit olan subay, astsubay, erbaş ve erler ile mücahitlerden bir kısmının yattığı Boğaz Şehitliği, şehitlere layık bir anıtsal yapı, GKK Komutanı Tuğgeneral Galip Mendi’nin girişimleriyle anıtsal bir hale getirildi.
    326 şehitin mezarının bulunduğu Boğaz Şehitliği’ne anıtsal özellik kazandırılması, Tuğgeneral Galip Mendi’nin girişimleriyle Prof. Dr. Tankut Öktem’in yaptığı heykellerle gerçekleşti.
    Bursa’nın Küçük Kumla Beldesi’ndeki atölyesinde çalışan Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tankut Öktem, Boğaz Şehitliği için büyük bir Mehmetçik, 4 aslan, 4 adet kompozisyon içeren anıtsal türden heykel ve 5 adet rölyef yaptı.
    bogaz_sehitligi1.thumbnail.jpg
    Eserlerin KKTC’ye gelişini de, Türkiye Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt sağladı.
    Tuğgeneral Mendi Boğaz Şehitliği hakkında, Mutlu Barış Harekatı’nda bu vatanı kurtarmak, Kıbrıs Türkü’nün varlığını korumak ve özgür olarak barış, huzur ve güven içerisinde ayyıldızlı bayrak altında yaşaması için seve seve canlarını feda eden mehmetçik ve mücahidin yan yana yattığını sözleriyle vurguluyor.
    Yüce bir ülkü, kutsal bir amaç uğruna en değerli varlıklarını feda eden, bu suretle büyük Türk milletinin ve Kıbrıs Türk halkının ebediyen varoluşunun sebebini oluşturan, yıllar süren ızdıraplarını dindiren, özlediği özgürlüğe kavuşturan Barış Harekatı’nda bu toprakların vatan yapılması uğrunda canlarını feda eden şehitler için yapılan herşeyin yetersiz kalacağını vurgulayan Tuğgeneral Mendi, onların aziz hatırlarını sonsuza kadar yaşatmak ve milli mücadele tarihini yeni nesillere öğretmenin öncelikli görevlerinden biri olduğunu ifade ediyor.

 
Üst