Kıbrıs tarihi masaya yatırılıyor

DOĞUKAN

New member
Katılım
18 Eki 2008
Mesajlar
2,057
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Konum
K.K.T.C.
slide51mx2.gif

PRIO Kıbrıs Merkezi, yıllık konferansını bu yıl, "Kıbrıs tarihi" üzerine yapıyor. 28-29 Kasım günlerinde Ledra Palace Hotel'de gerçekleştirilecek konferansın konu başlığı, "Bir Ada ve Birçok Tarih: Kıbrıs'taki Geçmişin Siyasetini Yeniden Düşünmek"olarak belirlendi...

TARİH YAZIMI İNCELENECEK... Konferansta, Kıbrıs sorununun ihtilaf yaratan unsurlarından olan tarih yazımı incelenecek. PRIO Kıbrıs Merkezi'nden yapılan açıklamada, her çatışmada olduğu gibi, Kıbrıs'ta da tarih sorunu yaşandığını, Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar tarafından "geçmiş"in farklı versiyonlarla anlatıldığı belirtildi

Oslo Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'nün (PRIO) Kıbrıs Merkezi yıllık konferansını bu yıl, "Kıbrıs tarihi" üzerine yapıyor.

28-29 Kasım günlerinde Ledra Palace Hotel'de gerçekleştirilecek konferansın konu başlığı,"Bir Ada ve Birçok Tarih: Kıbrıs'taki Geçmişin Siyasetini Yeniden Düşünmek" olarak belirlendi.

Aanın yeniden birleştirilmesi için yapılan müzakerelerin devam ettiği bu önemli dönemde, konferansta, Kıbrıs sorunun ihtilaf yaratan unsurlarından olan tarih yazımı incelenecek.

PRIO Kıbrıs Merkezi'nden yapılan açıklamada, her çatışmada olduğu gibi, Kıbrıs'ta da tarih sorunu yaşandığını, Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar tarafından "geçmiş"in farklı versiyonlarla anlatıldığı belirtildi
Açıklamada, söz konusu değişik anlatıların, çoğu zaman birbiriyle çatışmış ve sorunun çözümü ve iki toplumun yakınlaşmasının önüne çıkan önemli bir engel haline geldiği ifade edildi.

35 bilim insanı sunuş yapacak

Açıklamanın devamı şöyle:
"Ayni zamanda, bu ihtilaf yaratan anlatıların hakimiyeti, öteki grupların ve anlatıların da (tarihlerin) dışlanmasına neden olmuştur. Bu konferansın amacı bu tip anlatıların nasıl şekillendiğini, nasıl tekrar üretildiğini ve ne gibi soruları sorularak bu tip tarih yazımının birbirini dışlayan halinin diyaloga dönüştürülebileceğini incelemektir.

Bu konferans Kıbrıs'tan, Avrupa'dan, Ortadoğu'dan ve Amerika'dan birçok tarihçi ve sosyal bilimciyi bir araya getirerek (35 katılımcı sunuş yapacak), tarihin bugüne kadar neden şu anki şekliyle yazıldığının ve ne gibi yollar kullanılarak geçmişi düşünmenin gelecek için daha verimli bir hale getirilebileceği sorusuna cevap arayacaktır.

Ayrıca konferansın konusuyla ilgili kavramsal tartışmalara katkıda bulunmak üzere ve ana konuşmaları yapmak üzere dünyaca meşhur iki tarih profesörü de konferansın konukları arasında olacaktır. Bu iki konuktan biri olan ve şu an Emory Üniversitesi'nde tarih profesörü olarak çalışan Gyanendra Pandey, uzun yıllar Hindistan ve Pakistan ayrılığının oluşumu üzerinde çalışmış ve bu konudaki tarih yazımı üzerine getirdiği önemli eleştirileriyle tanınmaktadır. Amerika'daki Brown Üniversitesi'nden gelecek olan tarih profesörü Engin Akarlı ise Osmanlı dönemi üzerine yaptığı önemli çalışmaları ile biliniyor. Prof. Akarlı ayrıca Kıbrıs asıllı bir tarihçi."

(Kıbrıs Gazetesi)
 
Üst