Kıllı - dişligiller

TAHTACI

-Otağ Hanı-
Katılım
26 Eki 2010
Mesajlar
1,634
Tepkime puanı
0
Puanları
36
Konum
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
pmaripos.gif


KILLI - DİŞLİGİLLER


TUZLU-SU deniz kelebekleri» ile akrabaları, bütün balıkların en parlak renklileri arasındadır. Bu balıklar, ismini taşıdıkları güzel böceklerin suda yaşayan kopyeleridir sanki. Onlara, en çok kıyı sularında ve mercan kayalarının çevresinde rastlamaktayız.
İki yanlarının arası dar, sırtları ile karınlarının arası ise hayli derin olan bu balıklar, sırt, anus ve kuyruk yüzgeçlerine kadar uzanan ufak pullarla örtülüdürler. Yüzgeçlerinde adamakıllı gelişmiş dikenleri vardır. Karın yüzgeçleri ise göğüs yüzgeçlerinin altında, ya da biraz önündedir.
Bu yassı yaratıkların ufak bir ağzı vardır, dişleri de kılınışıdır. «Kıllı - dişligiller» anlamına gelen bilimsel adları (Chaetodontoidei) bundandır. Yavrular küçükken garip bir safhadan geçerler: Bu safhada kafaları kemiksel levhalarla silâhlı olur. Kıllı - dişligiller'ih iki yüzü aşkın türü vardır. Çoğunluğu Doğu Hint ve Batı Hint adaları ile başka tropikal adaların çevresinde yaşarlar. Bir, iki türü ise acı sulara girer.
Kelebek balıklan, (Chaetodontidae) ile bazı dillerde melek balıklan (Pomacanthidae) denilen grup, takımın tipik üyeleri olup türlerin çoğunu içlerine alırlar. «Melek balıklan» genellikle ötekilerden iri olup 60 santimlik bir uzunluğa erişebilirler. Bazı yerlerde etleri yenilir.
Takımın başka bazı üyelerini tanımak için dünyanın uzak köşelerine gitmek lâzımdır. «Scatophagidae» ailesi üyeleri Kızıldeniz'den başlayarak Hindistan ile Batı Pasifiğin üzerinden kuzeyde Japonya'ya, güneyde ise Avustralya'ya kadar uzanan geniş alanda acı ve tatlı sulardan başka, tuzlu sularda da yaşarlar. Sekiz türlerinin en irisi 30 santim uzunluğunda olur. «Zanclidae» ailesi üyeleri, kalın gagalan, pala biçimli uzun sırt yüzgeçleri ve siyah, sarı ve beyaz renkli dikey bantlarıyle öbür akrabalarından ayrılırlar.
 
Üst