Köpeğin Havlaması
Köpek seslerinde dikkat edilmesi gereken birkaç önemli boyut vardır. İlk başta sesin yüksekliği gelir. Köpek havladığında,derin bir ses çoğunlukla öfke ve olası saldırganlığın işaretidir; ama ince tiz bir ses korku ve acıyı dile getirir, daha az tiz olduklarında zevk ve oyunculuğu gösterir. İnsanların dilinde de aynı farklılıklar gözlemlenir. Bir insan öfkeli olduğunda sesi genellikle kalınlaşır, korktuğunda tiz olur. Bizim de sesimiz, örneğin küçük çoçuklar veya bebeklerle konuştuğumuzda yumuşar ve oyunculuk ifade eder. Kelimeler tıpatıp aynı olsa dahi, bir kişşinin biriylemi, yoksa bir bebeklemi konuştuğunu anlamak mümkündür. Farklılıklar yalnızca ses düzeyinde ve ses tonunda kendini gösteriyor.
Köpek seslerindeki ikincil boyut, sesin sıklığı ve tekrarlanma hızıdır. Hızlı ve sık sık tekrarlanan sesler, belirli bir heyecan ve aciliyete işaret ediyor. Az tekrarlanan veya hiç tekrarlanmayan sesler, düşük bir heyecan düzeyi ve geçici bir ruh halini gösterir. Seslerin süresi de önemlidir. Kısa süreli keskin,yüksek sesler korku veya acıyı gösterirken aynı sesler uzun süreli olduğunda sevinç ve oyunculuğa işaret ederler. Genel olarak,uzun süreyle devam eden sesler, az sonra yapılacak bir davranışı haber verirler. Örneğin uzun süreli,derin hırlamanın az sonraki bir saldırıyı haber vermesi gibi.
Orta düzeyde yinelenen hızlı havlama
Burada köpek size sezinlediği olası bir kötü durumu ya da bahçenize giren yabancı bir kişiyi anlatmaya çalışmaktadır. Durmayacak biçimde hızlı havlama ile doğal yaşamda yaptığı gibi yani liderini ve sürü üyelerini toplamak istiyor. Tabii burada köpeğin lideri siz ve üyeler ise aile bireyleriniz oluyor.
Birkaç kere tekrarlanan ve duraklayarak devam eden havlama
Şu an köpeğiniz, tam olarak tanımlayamadığı bir durumdan bahsetmekte. Köpek şüpheleniyor ve yine size haber vererek "Gelseniz iyi olur" diyor bu arada karşı tarafa da "Ben buradayım" diyerek orada bulunduğunu belirtiyor. Köpek, tehlikeyi sezinlediğinde ise havlama şeklini yukarıdaki gibi değiştirir.
Uzun süren duraklı havlamalar
Köpeğiniz sizi şikayet ediyor. Sanırım yalnız kalmış ve kendisine arkadaş arıyor.
Kısa birkaçkez havlama
İşte köpeğinizin size "Hoşgeldin" dediği an.
Bir seferlik kısa havlama
Yaptığınız bir şeyden sıkılmış ve size "Artık yeter" diyor.
Uzun, kısa, tiz havlamalar
Ne yaptınız köpeğinizin canı acıyor. Hemen onu sevin ve yatışmasını sağlayın.
Mırıldanarak Havlama
"Hadi oyuna başlayalım"
Ses düzeyi giderek yükselen havlama
Oyun esnasında arkadaşına oyuna devam etmesini söylemektedir. Başlangıçta sessiz havlayan köpek, davetine cevap almaz ise sesini yükseltir.
Köpeğin Hırlaması
Derin Hırlama ve Havlama (Dişler gösterilmiş, Kulaklar dik, Kuyruk yukarıda): Köpek bu anda savaşmaya hazırdır. Öfkeli olduğunu belirtiyor ve her an saldırabileceğini ifade ediyor.
Orta Düzeyde Hırlama ve Havlama (Dişler gösterilmiş,Kulaklar yatık,Kuyruk bacaklar arasında): Endişeli ve korkuyor. Yine de kendisini savunacak. Kendisinden daha az emin.
Orta düzey Hırlama (Dişler gösterilmemiş): Köpek bu anda hoşlanmadığını belirtiyor ve uyarıyor.Kendisine yapılan eylem devam eder ise uyarı için ısıracak ancak savaşmayacak.
Yüksek Sesle Hırlama (Dişler gösterilmemiş): Oyun esnasında yavruların birbirlerine hırlaması. Oyundan zevk alıyorlar.