Kutlu Doğum Haftası

20Temmuz

Alpagut Han
Katılım
20 Şub 2008
Mesajlar
838
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Konum
Beşparmaklar
14.04.2008

İnsanlığın Atası Hz. Âdem

Zanaatın ve Tekniğin Simgesi Hz. Nuh

Sabrın sembolü Hz. İbrahim, Hz. İsmail ve Hz. Yakup

Vefanın ve asaletin adı Hz. Yusuf

Hukukun özgürlük savaşının ve ahdin timsali Hz Musa

Sevginin rahmetin ve bağışlamanın adresi Hz. İsa

Ve peygamberlik zincirinin son halkası aklın ilmin ahlakın sabır ve vefanın şefkat ve merhametin haklı iken özveride bulunmanın haksızlığa karşı gür sadanın insanın aklı ve imanı karşısında ki hurafelerin adını ortaya koymanın adı Hz. Muhammed (SAV)…

Peygamberimizin dünyayı teşrifleri olan Mevlid-i Nebevî (Hicri Rebiulevvel ayının 12. gecesi), asırlardır milletimiz tarafından "Mevlid Kandili" olarak kutlanmaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı, yüzyıllar önce bir ilim ve kültür bayramı şeklinde kutlanan mevlid geleneğini canlandırmayı amaçlamış, bu düşünce ile de Peygamberimizin doğum gününü içine alan haftayı, "Kutlu Doğum Haftası" olarak ilân etmiştir. 14 Nisan – 20 Nisan 2008 tarihleri ülkemizde Kutlu Doğum haftası olarak kutlanmaktadır.

Peygamber Efendimiz (sav), Allah (c.c.)'ın "... Ancak o, Allah'ın Resulü ve peygamberlerin sonuncusudur." (Ahzab Suresi, 40) ayetiyle bildirdiği gibi insanlar için son peygamber olarak gönderilen, Allah (c.c.)'ın en son hak kitabını vahyettiği, güzel ahlakı, takvası, Allah (c.c.)'a olan yakınlığı ile insanlara örnek kıldığı, Allah (c.c.)'ın dostu, Rabbimiz'in Katında üstünlüğü olan, müminlerin de dostu, en yakını ve velisidir.

Hz. Peygamber sevgisi etrafında toplumumuza birlik ve beraberlik mesajları sunmak amacıyla Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından ülkemizde ve yurt dışında 1989 yılından bu yana Kutlu Doğum Haftası programları düzenlenmektedir.

Kutlu Doğum haftası denildiğinde, Hz. Peygamberi anmak, daha da önemlisi onu anlamak, onun temsil ettiği aşkın değerler bütününü tanımak ve hayatımıza ışık tutan bir meşale yapabilmek çabası akla gelir. Kur’an-ı Kerimin evrensel mesajı, Hz. Peygamberin örnek şahsiyeti ve ahlakı bu değerler bütününün temel öğeleridir.

İlk yıllardan itibaren toplumun bütün kesimleri tarafından coşku ile kutlanan Kutlu Doğum Haftası, artık ülkemizin beklenen bir kültür faaliyeti, güzel bir geleneği oldu.

Peygamberimizin (sallallâhu aleyhi ve sellem) dünyaya teşriflerinin kutlanıldığı Kutlu Doğum Haftası’na ulaşmanın huzur ve mutluluğunu yaşıyoruz. Bugünleri nasıl değerlendirelim, neler yapalım diyorsanız size şu tavsiyelerde bulunabiliriz:

* O’nun getirdiği mesaj bir huzur kaynağıdır. Bu huzur kaynağından istifade edebilmek için O’nu ve O’nun getirdiği nuru tanımak gerekir. Bu amaçla Allah Resulü’nü (sas) tanıtan kitaplar okuyabiliriz. Okuduklarımızın kalıcı olması için de öğrendiğimiz bilgileri başta aile fertlerimiz olmak üzere çevremize anlatabiliriz.

* Akşamları çocuklarımıza Efendimiz’in (sas) yaşadığı örnek hayattan kesitler anlatabiliriz. O’nun ashabıyla arasında geçen diyalogları hikâye tarzından anlatarak çocuklarımızın dikkatlerini Peygamberimizi anlama üzerinde yoğunlaştırabiliriz.

* Nebiler Serveri’ni hayatını anlatan videokasetlerini veya film CD’lerini ev halkıyla beraber izleyebiliriz. Yine bunun gibi Efendimiz’in (sas) hayatından kesitler sunan veya O’nunla alakalı yazılan şiirlerin bulunduğu ses kasetlerini dinleyebiliriz.

* Yaşadığımız yerde Allah Resulü’nü (sas) hatırlatan ne varsa oraları ziyaret edip hayalen asr–ı saadete gidip tefekküre dalabiliriz. Ziyaretlerimizde yanımıza çocuklarımızı da alabiliriz.

* Bir gül satın alarak yanında da Efendimiz’i (sas) anlatan bir kitapla beraber akraba veya dost ziyaretlerinde bulunabilir, onlarla beraber Efendimiz (sas) yörüngeli sohbetler yapabiliriz.

* İki Cihan Serveri, “Beni Hûd, Vakıa, Mürselat sureleri ihtiyarlattı.” (Tirmizi, Tefsir, 57) buyuruyor. Bu surelerde içerisinde kıyamet sahnelerinin resm edildiği ayetler, Allah Rasulü’nü (sas) derin bir tefekküre salmıştı. Bizler de bu günlerde bu surelerin muhatabının kendimiz olduğunu düşünerek Hûd, Vakıa ve Mürselat surelerini okuyabiliriz.

* Allah, “Muhakkak ki Allah ve melekleri Peygamber’e hep salât ederler. Ey iman edenler! Siz de O’na salât edin ve tam bir içtenlikle selâm verin.” (Ahzab, 33/56) buyurarak bizlerden Efendimiz’in (sas) ismini andığımız zaman salavat getirmemizi istiyor. Bu İlahi emir doğrultusunda bizler de özellikle bu günlerde Efendim iz’e (sas) bol bol salavat getirebiliriz. “Allah Resulü’ne nasıl salâvat getirelim?” diyorsanız işte size birkaç örnek: Allâhümme salli ala seyyidinâ Muhammed. Allâhümme salli ala seyyidinâ Muhammedin adede ma fî ilmillâhi salaten daimeten bidevâmi mülkillâhi. Allâhümme salli ve sellim ve bârik alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihi ve ashâbihî biadedi ilmike ve biadedi ma’lûmâtike.

Salât-ı Tefriciye

Allâhümme salli salâten kâmileten ve sellim selâmen tâmmen alâ seyyidinâ Muhammedinillezî tenhallü bihî’l–ukadu ve tenfericu bihi’l–kürabu ve tugdâ bihi’l– havâicu ve tünâlü bihi’r–reğâibu ve hüsnü’l–havâtimi ve yüsteska’l–ğamâmu bivechihi’l–kerîmi ve alâ âlihi ve sahbihi fî külli lemhatin ve nefesin biadedi külli ma’lûmin leke

Müslümanlar olarak bizler, Kuran'a tam tabi olmakla ve Peygamberimiz (sav)'in sünnetine uymakla, onun gösterdiği çabanın bir benzeri ile, Nur Suresi 55. ayetin gereği olarak, Kuran ahlakını tüm dünyaya yaymaya çalışmakla, ahlakça ve tavırca gücümüz yettiğince Peygamber Efendimiz (sav)'e benzemeye çalışmakla yükümlüyüz:

"Allah, içinizden iman edenlere ve salih amellerde bulunanlara va'detmiştir: Hiç şüphesiz onlardan öncekileri nasıl 'güç ve iktidar sahibi' kıldıysa, onları da yeryüzünde 'güç ve iktidar sahibi' kılacak, kendileri için seçip beğendiği dinlerini kendilerine yerleşik kılıp sağlamlaştıracak ve onları korkularından sonra güvenliğe çevirecektir. Onlar, yalnızca bana ibadet ederler ve bana hiç bir şeyi ortak koşmazlar. Kim bundan sonra inkâr ederse, işte onlar fasıktır." (Nur Suresi, 55)

Peygamberimiz (sav)'in doğum yıldönümünü anmak; O'nun elçiliğini, yüksek ahlakını anmak ve sünnetine uyma kararlılığımızı tazelemektir. Allah (c.c.)'ın "Ve şüphesiz sen, pek büyük bir ahlak üzerindesin." (Kalem Suresi, 4) ayetiyle övdüğü Resulullah (sav)'ın üstün ahlakıyla ahlaklanmaya çalışmaktır.

Ahmedi Mahmudu Muhammed Mustafa.. Allahın habibi iki cihan güneşi âlemlerin efendisi huzur ve saadet yurdunun rehberi model insan sen geldin ya rasullulah sen geldin çığlıklar bitti gözyaşları dindi köleler hur kadınlar yüceldi. Sen geldin kardeşlik iffet yeniden doğdu. Sen geldin zalimler gaddarlar kahroldu yetimler kimsesizler seninle yakınlık buldu.

Sağ elime güneşi sol elime ayı verseler ben yine davamdan vazgeçmem diyerek altın nesiller yetiştirmişti. Yetimden öksüzden mazlumdan yana olmuştu. Gönüle giden ilim üreten adalet sevgi üreten bir medeniyet kurmuştu. El Emin idi. Muhammed-ül Emindi.

Bu vesile ile, Kutlu Doğum Haftası'nın Türk milletine ve İslam alemine hayırlara vesile getirmesi temennisiyle…
___________________________________
Sezer YOZGAT
 
Üst