Mimarlık

Gökçen

Dost Üyeler
Katılım
18 Şub 2008
Mesajlar
1,079
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Web sitesi
www.kibris1974.com
Mimarlık
mimarlik.JPG


Her çeşit binanın isteğe ve imkanlara göre plan ve projelerinin hazırlanması, yapımının denetlenmesi konularında eğitim ve araştırma yapılır. Bayındırlık ve İskan, Ulaştırma Bakanlıklarında ve belediyelerde çalışılabileceği gibi, mimarlık bürosu açarak serbest çalışmak da mümkündür.

Programın Amacı: Mimarlık bölümü, her çeşit binanın isteğe ve olanaklara göre plan ve projelerinin hazırlanması, yapımının denetlenmesi konularında eğitim ve araştırma yapar.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Mimarlık bölümlerinde genel matematik, bina fiziği, mimari çizime giriş gibi temel mimarlık dersleri verilir. Daha sonraki yıllarda ise temeli daha çok tasarıma, yani plan çizimine dayalı, daha kapsamlı ve ileri düzeydeki mimari bilgileri içeren dersler okutulur.

Gereken Nitelikler: Bu alanda eğitim görmek isteyen lise öğrencileri kendilerini, matematik, fizik, resim ve sosyal bilimler (sosyoloji, tarih, sanat tarihi, insan bilimleri ve kültür) alanlarında iyi yetiştirmelidirler. İyi bir mimar, hem sanat ve sosyal bilimlerle ilgili, hem de iş hayatının özelliklerini tanıyan kişidir. Bu nedenle kişinin üstün bir genel akademik yetenek yanında uzay ilişkilerini görebilme (cisimlerin uzayda alacakları durumları göz önünde canlandırabilme), düzgün şekil çizebilme gücüne sahip, yaratıcı bir kimse olması gereklidir. Ayrıca kişinin iş-ticaret konusunda bilgili, başka insanlarla işbirliği yapabilmek için uyumlu bir kimse olması çalışma hayatında başarısını artırabilir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Mimarlık bölümünden mezun olanlara "Mimar" ünvanı verilir. Mimar önce, istek ve ihtiyaç sahibinin, yaptıracağı binada bulunmasını istediği özellikleri saptar. Yürürlükteki imar yasasını ve ihtiyaç sahibinin parasal olanaklarını, binanın yapılacağı yerdeki doğal koşulları dikkate alarak binanın planını çizer. Binanın tamamlandıktan sonra alacağı biçimi gösteren ölçekli maketler hazırlar. Mimar, zamanının büyük kısmını proje çizmek, etüt ve proje kontrolü yapmakla geçirir. Belli aşamalarda projenin uygulanmasını denetlemek amacı ile inşaat yerine gider.

Çalışma Alanları: Kamu kesiminde çalışan mimarlar genellikle Bayındırlık ve İskân, Ulaştırma Bakanlıklarında ve belediyelerde görev alırlar. Mimarlık serbest çalışmaya elverişli bir meslektir ve bugün özellikle büyük kentlerimizde mimarların birkaçı bir araya gelerek mimarlık bürosu açmayı tercih etmektedirler. Ülkemizde mimara gereksinme duyulmaktadır. Ancak, son yıllarda mimar yetiştiren okulların çoğalması ile mimar sayısında aşırı bir artma olmuştur. Bununla birlikte yetenekli ve iyi yetişmiş bir mimarın her zaman bol kazançlı iş bulması olanaklıdır
 

ARIKBUKA

Halkla İlişkiler
Katılım
18 Şub 2008
Mesajlar
920
Tepkime puanı
1
Puanları
0
" Ancak, son yıllarda mimar yetiştiren okulların çoğalması ile mimar sayısında aşırı bir artma olmuştur. "

Mimar sayısıa artma kaçınılmazdır.Büyüyen inşaat sektörünü yönlendirebilmek için iyi yetişmiş mimarlara gereksinim vardır.Daha az yetenekli ve donanımlı mimarlar için de ülkemizde birçok alan vardır.Sorun mimarların çokluğu değil örgütlenmelerindeki problemlerdir.Biraz kaprisli ve alıngan olan mimarlar :D genelde yalnız çalışmayı tercih ederler. Grup halinde çalışan mimarlara Allah sabır versin zor bir iş olsa gerek. :D
 

KÜLTEGİN

Genel Koordinatör
Katılım
18 Şub 2008
Mesajlar
1,731
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Konum
Tanrı Dağlarında
Az çok mesleğimle ilgili bir konu yorum yapayım istedim=)

Ülkedemizde aşağı yukarı her üniversitede Mimarlık Mühendislik Fakülteleri var.
Ve her yıl olağınca mimar mühendis mezunu veriliyor.
Piyasa şartları gereği ve toyluğunda vermiş olduğu yeni yetmelikle piyasada çalışan meslektaşlarım düşük ücretlerde çalışmayı yeğleyip, mesleklerini öğrenip bir sıçrama tahtası peşine düşüyorlar...

Son yıllarda yurt dışı inşaat piyasası bir hayli hareketlenmiş durumda.
Özellikle arap ülkeleri rusya ve orta asya olmak üzere 3 ana blokta bir çok Türk asıllı inşaat firması milyar dolarlık iş yapıyor...

Buna bağlı olarak, piyasadaki yeni mezun mimar ve mühendis arkadaşlar, bir anca kendilerini yurt dışına atıp yüksek ücretlerle çalışacaklarını zannedip,2000-2300 dolar-euro ya rezil rüsva oluyorlar ve hayal kırıklığı ile memleketlerine dönmek zorunda kalıyorlar.
 
Üst