Osmanlı Devleti’nin 1854-1914 Yılları Arasında Aldığı Borçlar (araştırma)

CANBULAT

-Otağ Hanı-
Katılım
21 Mar 2008
Mesajlar
4,111
Tepkime puanı
0
Puanları
36
Konum
Tanrı Dağları Yaylağım, Orhun Nehri Sulağım
19. yüzyıl, o zamana kadar rastlanmadığı ölçüde Avrupa’da uluslar arası borçların arttığı bir dönemdi. Ticaret bankaları ve yatırım büroları gibi uzmanlaşmış mali kurumların kurulması ve büyümesi dış yatırımları eskisinden daha kolay ve daha az riskli bir hale getirirken, dışarıda yatırım yapmaya hevesli bir orta sınıfın birikmiş tasarrufları da yabancı ülkelere yönelik kredilerin gelişmesi için gerekli fonları sağlıyordu.
Baltalimanı Antlaşmasıyla vergi gelirleri azalan, mamul mallar alıp hammadde satan bir ekonomi haline gelerek sanayisi Avrupa ile rekabet gücünü kaybeden bir devlet haline gelen Osmanlı İmparatorluğu’nun gelirlerindeki bu dramatik azalış, aynı dönemde devlet harcamalarında gerçekleşen artışla birleşince; Osmanlı Devleti’nin mali yapısı giderek bozulmuş; oluşan bütçe açığını kapatmak ve artan harcamaları finanse etmek için yeni gelir kaynakları aramaya başlamıştır. Kırım Savaşı’nda İngiltere ve Fransa ile müttefik olan Osmanlı Devleti, savaş harcamalarını finanse edebilmek için ilk dış borçlanmayı gerçekleştirmişti. Osmanlı Devleti’nin aldığı borçlarla ilgili bilgiler Emine Kıray’ın kitabından aynen alınmıştır.

1854:
İtibari değeri :3 milyon Sterlin
Faiz oranı :%6
Emisyon kuru :%80
Efektif faiz oranı :%7.9
Hazineye giren :2.29 milyon Sterlin

Kırım Savaşı’nı finanse temek için alındı. Palmers-Goltschmidt aracı kuruluştu. Mısır’dan alınan vergi güvence olarak gösterildi. İstikrazı İngiliz hükümeti destekledi.
1855:
İtibari değeri :5 milyon Sterlin
Faiz oranı :%4
Emisyon kuru :%102.6
Efektif faiz oranı :%4
Hazineye giren :5.13 milyon Sterlin

Kırım Savaşı’nı finanse etmek için alındı. Rothschilds aracı kuruluştu. Mısır’dan alınan verginin geri kalanı, ayrıca İzmir ile Suriye’nin gümrük gelirleri güvence olarak gösterildi. Faiz ödemeleri, İngiliz ve Fransız hükümetlerinin güvencesi altındaydı. İstikrazın savaş giderlerinde kullanılmasını denetlemek üzere ortak bir Fransız-İngiliz komisyonu İstanbul’a gönderildi.
1858:
İtibari değeri :5 milyon Sterlin
Faiz oranı :%6
Emisyon kuru :%76
Efektif faiz oranı :%8.7
Hazineye giren :3.44 milyon Sterlin

Kırım Savaşı sırasında çıkarılmış olan kağıt parayı piyasadan çekmek ve Osmanlı parasının amortismanını karşılamak için alındı. Dent, Palmeras and Co. aracı kuruluşlardı. İstanbul gümrük ve duhuliye(transit ticaret) vergileri güvence gösterildi. Sözleşmeye göre bu gelirlerin toplanması tahvil sahiplerinin seçtiği heyetin yönetimi altında olacaktı.Yapılan görüşmeler sonucunda üç yabancı delege (İngiliz, Fransız, Avusturyalı) ve dört Osmanlı görevlisinden oluşturulan mali komisyon Maliye Bakanlığı’na danışman statüsüyle bağlıydı. İstikrazın 0.6 milyon Sterlini ayaklanmaları bastırmak üzere Cidde’ye düzenlenen askeri seferin finansmanında kullanıldı
1860:
İtibari değeri :16 milyon Sterlin
Faiz oranı :%-
Emisyon kuru :%53.25
Efektif faiz oranı :-
Hazineye giren :-
Mires istikrazı olarak bilinen ve onaylanmamış olan borç. Bu istikraz girişiminin başarısızlığı üzerine İngiltere hükümeti, Osmanlı hükümetine mali ve parasal konularda önerilerde bulunması için Hobert-Foster misyonunu İstanbul’a yolladı.
1860:
İtibari değeri :2 milyon Sterlin
Faiz oranı :%6
Emisyon kuru :%62.5
Efektif faiz oranı :%9.8
Hazineye giren :1.23 milyon Sterlin

Fransa’da Mires’in aracılık ettiği istikraza ilişkin tahvillerden bir bölümünün satışından elde edilen para. Bu istikrazda bazı vasıtalı vergiler ve aşarlar güvence gösterilmiştir.
1862:
İtibari değeri :8 milyon Sterlin
Faiz oranı :%6
Emisyon kuru :%68
Efektif faiz oranı :%9.4
Hazineye giren :5.15 milyon Sterlin

Lord Hobert’in yönetiminde, kağıt parayı piyasadan çekmek ve kısa vadeli borçları ödemek için alındı. Bank-ı Osmani-i Şahane ve Devaux and Co. Of London aracı kuruluşlardı. Tütün, tuz, ruhsat ve pul vergisi gelirleri güvence gösterildi. Sözleşmeye göre ödemeleri izlemek ve Osmanlı hükümetine önerilerde bulunmak üzere altı kişilik bir komisyon kurulacaktı. Borcun 3.6 milyon Sterlini kağıt paranın tamamının piyasadan çekilmesinde, geri kalanı kısmen kısa vadeli borçların ödenmesinde kullanıldı.
1863:
İtibari değeri :8 milyon Sterlin
Faiz oranı :%6
Emisyon kuru :%71
Efektif faiz oranı :%9.7
Hazineye giren :4.98 milyon Sterlin

Kısa vadeli borçların ödenmesi ve madeni para basılması amacıyla alındı. Bank-ı Osmani-i Şahane ve Credit Mobilier aracı kuruluşlardı. Gümrük gelirleri ve ipek, zeytinyağı, tütün ve tuz aşarları güvence olarak gösterildi. Alınan borcun tutarı, borç ödemeleri için Galata bankerlerine transfer edildi.
1865:
İtibari değeri :6 milyon Sterlin
Faiz oranı :%6
Emisyon kuru :%66
Efektif faiz oranı :%9.7
Hazineye giren :3.7 milyon Sterlin

Dış borç ödemeleri ve bütçe açığını kapamak için alındı. Bank-ı Osmani-i Şahane ve Credit Mobilier aracı kuruluşlardı. Rumeli ve Ege Adaları’ndan toplanan vergi güvence olarak gösterildi.
1865:
İtibari değeri :32.9 milyon Sterlin
Faiz oranı :%5
Emisyon kuru :%60
Efektif faiz oranı :%8.5
Hazineye giren :19.8 milyon Sterlin
 
Son düzenleme:

CANBULAT

-Otağ Hanı-
Katılım
21 Mar 2008
Mesajlar
4,111
Tepkime puanı
0
Puanları
36
Konum
Tanrı Dağları Yaylağım, Orhun Nehri Sulağım
Kısa vadeli iç borcu Umumi Borç olarak bilinen yüzde 5 faizli tahvillere dönüştürmek için alındı. General Credit ve Societe Generale aracı kuruluşlardı. Özel bir güvence gösterilmedi.
1869:
İtibari değeri :22 milyon Sterlin
Faiz oranı :%6
Emisyon kuru :%57
Efektif faiz oranı :%11.5
Hazineye giren :11.56 milyon Sterlin

Bütçe açıklarını kapamak ve çeşitli kısa vadeli borçları ödemek üzere alındı. Comptoire d’Escompte aracı kuruluştu. Çeşitli eyaletlerden alınan aşar geliri güvence gösterildi.
1870:
İtibari değeri :31.68 milyon Sterlin
Faiz oranı :%3
Emisyon kuru :%32.125
Efektif faiz oranı :%10
Hazineye giren :9.54 milyon Sterlin

Rumeli Demiryolu yapımı için alınan ve Osmanlı Piyangosu da denilen ikramiyeli borç. Özel bir güvence gösterilmedi. Londra ve Paris’te yasaklanan piyango, daha çok Berlin ve Viyana’da piyasaya sunuldu.
1871:
İtibari değeri :5.7 milyon Sterlin
Faiz oranı :%6
Emisyon kuru :%73
Efektif faiz oranı :%8.5
Hazineye giren :4.05 milyon Sterlin

Bütçe açıklarını kapamak ve kısa vadeli borç ödemeleri için alınan borç. Louis Kohensons ve Dent , Palmers and Co. aracı kuruluşlardı. Mısır’dan alınan verginin arttırılmasına ilişkin 1866’da Mısır Hidiviyle yapılan anlaşma güvence olarak gösterildi.
1872:
İtibari değeri :4.82 milyon Sterlin
Faiz oranı :%9
Emisyon kuru :98.5
Efektif faiz oranı :%9.3
Hazineye giren :4.65 milyon Sterlin

Bütçe açıklarını kapatmak için alındı. Bank-ı Osmani-i Şahane ve Credit General Ottoman aracı kuruluşlardı. Selanik, Edirne ve Tuna vergileri ve Anadolu’da toplanan koyun vergisi güvence olarak gösterildi.
1873:
İtibari değeri:20.23 milyon Sterlin
Faiz oranı:%5
Emisyon kuru:%54
Efektif faiz oranı:%11.5
Hazineye giren:10.96 milyon Sterlin

1872’de çıkarılan hazine bonolarının konsolidasyonu için alındı. Umumi borçların ikinci serisi. Tahvillerin 11.45 milyon Sterlinlik bölümü 1872 istikrazının, 6.27 milyon Sterlinlik bölümünü dönüştürmede kullanıldı. Geri kalanı itibari değerinin yüzde 54 ‘ünden piyasaya sürüldü. Özel bir güvence gösterilmedi.
1873:
İtibari değeri :27.78 milyon Sterlin
Faiz oranı :%6
Emisyon kuru :%54
Efektif faiz oranı :%11.5
Hazineye giren :14.44 milyon Sterlin

Bütçe açıklarını kapamak için alındı. Credit Mobilier de Paris ve Credit General Ottoman aracı kuruluşlardı. Tuna ve Halep gelirleri ve Anadolu’dan toplanan koyun vergisi güvence olarak gösterildi.
1874:
İtibari değeri :40 milyon Sterlin
Faiz oranı :%5
Emisyon kuru :%40
Efektif faiz oranı :%12.3
Hazineye giren :15.09 milyon Sterlin

Umumi Borçlar’ın üçüncü serisi. Kısa vadeli borçların ve öteki borç faizleri ödenmesi için alındı. Bank-ı Osmani-i Şahane aracı kuruluştu. Özel bir güvence gösterilmedi.
1877:
İtibari değeri :5 milyon Sterlin
Faiz oranı :%5
Emisyon kuru :%52
Efektif faiz oranı :%9.6
Hazineye giren :2.6 milyon Sterlin

Rusya ile yapılan savaş sırasındaki harcamaları karşılamak için alındı. Bank-ı Osmani-i Şahane ve Glyn Mills, Currie and Co. of London aracı kuruluşlardı. Mısır vergisi güvence olarak gösterildi.
1886:
İtibari değeri :5.91 milyon Sterlin
Faiz oranı :%5
Emisyon kuru :%100
Efektif faiz oranı :%5
Hazineye giren :5.79 milyon Sterlin

Bank-ı Osmani-i Şahane’den alınan avansların konsolidasyonu için alındı.Bank-ı Osmani-i Şahane aracı kuruluştu.Güvence olarak gösterilen gümrük gelirleri doğrudan doğruya bu bankaya ödenecekti. 4 milyon Sterlini bankada tutuldu, geri kalanı hazineye aktarıldı. Bu borç 1902’de dönüştürüldü.
1888:
İtibari değeri :1.47 milyon Sterlin
Faiz oranı :%5
Emisyon kuru :%70
Efektif faiz oranı :%7.4
Hazineye giren :1 milyon Sterlin

Almanya’dan satın alınan mühimmat bedelini ödemek için alındı. Deutsche Bank aracı kuruluştu. Yönetimi Düyun-ı Umumiye’deydi. Yönetimi Duyûn-u Umûmiye’de olan balıkçıların gelirleri güvence gösterildi. Bu borç 1903’te dönüştürüldü.
1890:
İtibari değeri :7.8 milyon Sterlin
Faiz oranı :%4
Emisyon kuru :%88
Efektif faiz oranı :%4.7
Hazineye giren :3.9 milyon Sterlin

Kısa vadeli borç ödemesi için alındı. Bank-ı Osmani-i Şahane aracı kuruluştu. Yönetimi Düyun-i Umumiye’deydi. Çeşitli eyaletlerdeki tahıl gelirleri güvence olarak gösterildi.
1891:
İtibari değeri :6.33 milyon Sterlin
Faiz oranı :%4
Emisyon kuru :%90
Efektif faiz oranı :%4.5
Hazineye giren :1.27 milyon Sterlin

1877 savunma istikrazının dönüştürülmesinde kullanılmak üzere alındı. Rothschilds aracı kuruluştu. Yönetimi Duyûn-u Umûmiye’deydi. 4.3 milyon Sterlini dönüştürme işleminde kullanıldı; geri kalan 2.03 milyon Sterlin tutarındaki tahvil itibari değerinin yüzde 90’ından piyasaya sürüldü. Hazineye 1.27 milyon Sterlin girdi. Bu işlemden doğan yeni net borç 2.03 milyon Sterlindi.
1893:
İtibari değeri :0.9 milyon Sterlin
Faiz oranı :%4
Emisyon kuru :%70
Efektif faiz oranı :%5.7
Hazineye giren :0.61 milyon Sterlin
Bütçe açıklarını kapamak için alındı. Kont Zogheb aracı kişiydi.Tütün vergisi güvence gösterildi.

1894: İtibari değeri :1.6 milyon Sterlin
Faiz oranı :%4
Emisyon kuru :%73.5
Efektif faiz oranı :%5.6
Hazineye giren :1.4 milyon Sterlin

Şark Demiryolları için alınan borcun tasfiyesi için alındı. Deutsche Bank Grubu aracı kuruluştu. Yönetimi Duyûn-u Umûmiye’deydi.
1894: İtibari değeri :8.2 milyon Sterlini
Faiz oranı :%3.5
Emisyon kuru :%91
Efektif faiz oranı :%4.5
Hazineye giren :0.36 milyon Sterlin

1854 ve 1871 borçlarının konsolidasyonu için alındı. Bank-ı Osmani-i Şahane ve Rothschilds aracı kuruluşlardı. Yönetimi Duyûn-u Umûmiye’deydi. Mısır’dan alınan vergi güvence olarak gösterildi. 6.95 milyon Sterlin dönüştürme işleminde kullanıldı. Hazineye 0.36 milyon Sterlin girdi. Bu işlemden doğan yeni net borç 1.27 milyon Sterlindi.
1896:
İtibari değeri :2.98 milyon Sterlin
Faiz oranı :%5
Emisyon kuru :%84
Efektif faiz oranı :%6
Hazineye giren :2.47 milyon Sterlin

Bank-ı Osmani-i Şahane’ye ve Rumeli Demiryolları’na olan borcun ödenmesi ve Girit ve Ermeni olaylarına ilişkin giderlerin karşılanması için alındı. Bank-ı Osmani-i Şahane aracı kuruluştu. Yönetimi Duyûn-u Umûmiye’deydi. Koyun vergileri güvence olarak gösterildi.
1902:
İtibari değeri :7.8 milyon Sterlin
Faiz oranı :%4
Emisyon kuru :%80
Efektif faiz oranı :%5.1
Hazineye giren :1.471 milyon Sterlin

1886 istikrazının dönüştürülmesi için alındı. Bank-ı Osmani-i Şahane aracı kuruluştu. Gümrük gelirleri ve öteki vasıtalı vergiler güvence olarak gösterildi. 4.67milyon Sterlin dönüştürme işleminde kullanıldı. Hazineye 1.471 milyon Sterlin girdi. Bu işlemden doğan yeni net borç 3.15 milyon Sterlindi.
 

CANBULAT

-Otağ Hanı-
Katılım
21 Mar 2008
Mesajlar
4,111
Tepkime puanı
0
Puanları
36
Konum
Tanrı Dağları Yaylağım, Orhun Nehri Sulağım
1903: İtibari değeri :2.36 milyon Sterlin
Faiz oranı :%4
Emisyon kuru :%80
Efektif faiz oranı :%5.1
Hazineye giren :1.2 milyon Sterlin
1888 istikrazının dönüştürülmesi için alındı. Deutsche Bank aracı kuruluştu. Yönetimi Düyun-ı Umumiye’deydi. Balıkçılık gelirleri güvence olarak gösterildi. 0.89 milyon Sterlin dönüştürme işlemlerinde kullanıldı. 1.2 milyon Sterlin hazineye verildi. Bu işlemlerden doğan yeni net borç 1.52 milyon Sterlindi.
1903: İtibari değeri :29.76 milyon Sterlin
Faiz oranı :%4
Emisyon kuru :%100
Efektif faiz oranı :%4
Hazineye giren :2.43 milyon Sterlin
1881 tarihli Muharrem Kararnamesi ile çıkarılan tahvillerden bazılarını konsolide etmek ve dönüştürmek için alındı. 27.3 milyon Sterlin dönüştürme işleminde kullanıldı. 2.43 milyon Sterlin hazineye verildi. Bu işlemlerden doğan yeni net borç 2.43 milyon Sterlindi.
1904: İtibari değeri :2.5 milyon Sterlin
Faiz oranı :%4
Emisyon kuru :%80
Efektif faiz oranı :%5.1
Hazineye giren :1.96 milyon Sterlin
Bütçe açıklarını kapamak için alındı. Bank-ı Osmani-i Şahane ve Comptoire d’Escompte aracı kuruluşlardı. Yönetimi Duyûn-u Umûmiye’deydi. Duyûn-u Umûmiye’ye aktarılan vergi geliri fazlaları güvence olarak gösterildi.
1905: İtibari değeri :4.82 milyon Sterlin
Faiz oranı :%4
Emisyon kuru :%80
Efektif faiz oranı :%5.6
Hazineye giren :2.33 milyon Sterlin
Bank-ı Osmani-i Şahane’ye olan borçların ödenmesi için alındı. Bu bankanın aracılık yaptığı istikraz, Duyûn-u Umûmiye’nin yönetimindeydi. Çeşitli eyaletlerin gümrük vergileri ve Duyûn-u Umûmiye yönetimindeki aşara eklenen yüzde 5 fazla vergi güvence olarak gösterildi. 1.45 milyon Sterlin, borçların dönüştürülmesinde kullanıldı. 3.3 milyon Sterlin tutarındaki tahvil piyasaya sunuldu. Hazineye 2.33 milyon Sterlin girdi. Bu işlemden doğan net yeni borç 3.3 milyon Sterlindi.
1905: İtibari değeri :2.4 milyon Sterlin
Faiz oranı :%4
Emisyon kuru :%81
Efektif faiz oranı :%5
Hazineye giren :1.9 milyon Sterlin
Almanya’dan askeri donanım ithali için alındı. Deutche Bank aracı kuruluştu. Yönetimi Duyûn-u Umûmiye’deydi. İstanbul gümrük gelirleri güvence olarak gösterildi.
1913: İtibari değeri :0.75 milyon Sterlin
Faiz oranı :%5
Emisyon kuru :%100
Efektif faiz oranı :%5.
Hazineye giren :0.75 milyon Sterlin
Anadolu Demiryolu Şirketi tarafından çıkarılan ve Konya Ovası sulama projesinden doğan borca tahsis edilen tahviller. Yönetimi Duyûn-u Umûmiye’deydi. Bu bölgenin ve Duyûn-u Umûmiye yönetimindeki diğer aşardan geri kalanlar ayrıca akaçlanan ve satılan arazilerden elde edilen gelirler güvence olarak gösterildi.
1913: İtibari değeri :13.5 milyon Sterlin
Faiz oranı :%5.5
Emisyon oranı :%100
Efektif faiz oranı :%5.5
Hazineye giren :1.35 milyon Sterlin
Rıhtım yapımı ve donanma tophanesinin geliştirilmesi için alındı. Armstrong Vickers aracı kuruluştu. Yönetimi Duyûn-u Umûmiye’deydi. Sivas aşarı güvence olarak gösterildi.
1914: İtibari değeri :20 milyon Sterlin
Faiz oranı :%5
Emisyon kuru :%88.75
Efektif faiz oranı :%5.6
Hazineye giren :17.75 milyon Sterlin
Libya ve Balkan Savaşları sonucu ortaya çıkan kısa vadeli borçların konsolidasyonu için alındı. Bank-ı Osmani-i Şahane aracı kuruluştu. Yönetimi Duyûn-u Umûmiye’deydi. Duyûn-u Umûmiye gelirlerinin fazlası, aşar ve gümrük gelirlerinin bir bölümü güvence olarak gösterildi.
 
Üst