Pazarlık: Ersin Tatar ve Sunat Atun’a selâmlar (1)

İsmet Kotak

Onursal Üye
Katılım
13 Nis 2009
Mesajlar
318
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Pazarlık: Ersin Tatar ve Sunat Atun’a selâmlar (1)

EKONOMİK ÇIKMAZDAN ÇIKIŞ YOLU: Dünya sarsıldı,Hükümetler acil kararlar alarak mali ve ekonomik alanda rahatlama getirmeye çaba harcadılar. ABD kesenin ağzını açtı.Ekonomiye can suyu katarak “Borsaların” tırmanışa geçmesini sağladı.AB ülkeleri ayrı telden çaldıkları için herkes kendine yonttu.Önce sınır dışındaki İzlanda iflâsını ilân etti.Sonra AB ülkelerinden Macaristan,sonra Estenya,Letonya ve Lituvanya bayrak çekti. Bulgaristan ve Romanya’ya ve Batı Trakya’ya gidenler oradaki perişanlığı anlata anlata bitiremiyorlar.İşsizlik diz boyu. Halk öteki AB ülkelerine ucuz işçi olarak göç ediyor.İngiltere,her zaman olduğu gibi ayrıcalıklı kararlar almayı yeğledi. Almanya ile Fransa okkanın altına gitti.O ünlü “Asrın Projesi” şimdilerde batağa saplanmamak için direniyor.

Uzun zaman sert önlemleri alan Türk Hükümeti,yardım paketi açıklamayı hep ertelemişti. Ekonomik daralma %10’a yaklaşınca Hükümet rafta beklediğini söylediği paketi yürürlüğe koydu. Ankara Hükümeti,ekonomik çıkmazı aşmanın yolu olarak “Büyük yatırımcıya destek” paketi sundu. Köşe başına bakkal dükkânı açmak yerine ihracata dayalı büyük yatırımın yeğlendiği belirtildi ve %45’e kadar varan yardım vaad edildi. Bununla işsizliğin ve de üretimin önünü açmak ve ihracatı eski boyutuna taşımak istenmektedir.

Alınan önlemler son derece ilginçtir. KKTC’deki yeni Hükümet artık oturup bunu incelemeli ve KKTC boyutuna indirgeyerek ekonominin önünü açmalıdır. Maliye Bakanı Ersin Tatar ve Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun gecikmeden KKTC ekonomisine ivme kazandıracak girişimi başlatmalıdırlar.Projeler ya devlet ya da özel girişimcinin dosyalarında beklemekte, Bakanlıklar ise ayrı havadan çalmaktadırlar.Balayının sona erdiğini ve artık iş zamanının geldiğini bu iki bakanlık kanıtlamak durumundadır.Öteki Bakanlıkların da, iş ekmek seferberliğine nasıl katkı koyabileceklerini yazacağım.

Ancak Anavatan Türkiye’de alınan önlemlere bakarak KKTC’de de buna paralel adımların atılması gerektiğine ilgili iki Bakanın dikkatini çekmek isterim. Ağlama dönemi ve suçlama dönemi kapandı. Artık günler sayılmaktadır. 100 gün dolduğunda herkes hesap yapacaktır.Ve de esas olan bu iki Bakanlığın alacağı nottur.UBP başarmak zorundadır.Herkes bunu böykle bilmelidir. Milli Dava bunu gerektirmektedir.

Ankara’nın aldığı önlemleri burada özetleyelim:

1.Ankara, iş-ekmek kapısını açmak için büyük yatırımlarda %45’e varan yatırım katkı oranı kabul etti. Büyük Yatırımlara yani en az 50 milyonluk ve üst tavanı 300 milyon ve ötesine geçen projelere destek verileceği, 12 başlık altında toplanmıştır. KKTC’de artık ıvır-zıvır açılışı değil, dev yatırımlar yapmak üzere bekleyenlere destek olunmalıdır. Ankara Hükümeti örnek alınmalıdır. Buna paralel olarak, KKTC Plânı yürürlüğe konmalıdır. Protokol ziyaret ve görüşmeler sona ermelidir.Kozmetik veya çiçekçi dükkânı nasıl olsa açılır.Ama dışsatıma dayalı Fabrika ve tesisler kolay kolay yapılamaz.

KKTC’de büyük yatırım Projeleri için Garanti Fonu ve Hazine Garantisi karşılıklı olarak kullanılarak iş ve ihracat alanı yaratılmalıdır.

2. Maliye Bakanlığı ile Ekonomi ve Enerji Bakanlığı “Yatırım Programlarını” en erken bir şekilde açıklamalıdırlar.Kendilerini ziyarete gelen herkesle “Tesbitler” yaparak söz söylemekten vazgeçmeli, ev ödevlerini tamam yapmalıdırlar. Kalkınma Bankası yatırımların 1-2 milyon dolarla olmayacağını bilmeli ve en azından 500 ve üstü işçiye iş alanı yaratacak yatırım projelerine kredi musluğunu tam olarak açmalıdır.Türkiye’de olduğu gibi tesisler için arazi tahsisi karşılıksız yapılmalıdır. Sanayi Bölgelerinde araziyi alıp da 6 ayda yatırıma geçmeyenlerin arazileri elinden alınmalıdır. Artık Otel,Casino,Betting Shop,Gece Kulübü yatırımına bakıp da gülmek çıkar yol değildir. KKTC’de ek iş alanı yaratacak ve ihracat yapacak,dıştan döviz sağlayacak projelere muhtaçtır.

Türkiye’de açıklanan Plânın toplam maliyeti 4 milyarı bulacaktır. 12 Sektörde büyük yatırımlara olanak tanınmaktadır.500 bin kişiye iş yaratılmaktadır.Kredi Garanti Desteği Fonuna 1 milyar sağlanmıştır.Yani Yatırımcının “Garantisini” Fon karşılayacak,Fona karşı da Hazine sorumlu olacaktır.Kurumlar vergisi indirimi,Fabrika için Hazine arazisinin bedava tahsisi, ve diğer vergi avantajları sağlanacaktır.

3.Türkiye’de Kobilerin desteklenmesi için 1 milyarlık kaynak ayrılmıştır. KKTC’de her sektör bekliyor ama acil olan “Esnaf ve Zanaatkârların” durumudur. “Esnaflara Kredi Fonu” müşterek kefalet temelinde yeniden faaliyete geçirilmelidir. Kooperatifçilik bu alandaki en pratik yoldur. Nutuk iş çözmez. Esnaf kepeng indirmektedir. Her Esnafa 20-30 bin liralık kredi onlara can suyu olur.Borç faizlerinin düşük ve zamanın uzun olması şarttır.Geçmişte bunu yaptık şimdikiler de bunu yapabilirler.

4.Çek Yasağı artık affa alınmalıdır. Çek Yasasındaki hapislik cezası kaldırılmalıdır.

Bu konuya yarın devam edeceğim.
 
Üst