Tanrı Sözcüğünü Kullanmak Günah Mı ?

Katılım
26 Kas 2008
Mesajlar
83
Tepkime puanı
0
Puanları
0
ALLAH'IN ÜÇ BİN İSMİ VARDIR

Seyyid Muhammed Hakkı Hazretleri, Sırlar Hazinesi adlı eserinde şöyle diyor:

“Bil ki Allahü Teâlâ’nın üç bin ismi vardır. Bin ismini sadece meleklere öğretmiştir, başkasına değil. Bin ismini de yalnız peygamberlere öğretmiştir. Üç yüz ismi Tevrat’ta, üç yüz ismi İncil’de, üç yüz ismi Zebur’da, doksan dokuz ismi de Kur’an-ı Kerim’de mevcuttur. Bir ismini de Cenâb-ı Hak kendine seçip ayırmıştır. Bahsedilen üç bin ismin mânası şu üç isimde toplanmıştır: BİSMİLLÂHİRRAHMÂNİRRAHÎM (Allah - Rahman - Rahim) kim bunu öğrenir ve söylerse, Allah’ın bütün isimlerini anmış gibi olur.”

(Sırlar Hazinesi, s.318, Celal Yıldırım tercümesi, İstanbul 1977)

Gerek özel ismi, gerek şahıs ismi olan "Allah" yüce ismi ile Allah'tan başka hiçbir ilâh anılmamıştır. ”… Hiç sen Allah'ın ismini taşıyan başka birini bilir misin?” (Meryem suresi/65) âyetinde de görüldüğü gibi, onun adaşı yoktur. Bundan dolayı Allah isminin ikili ve çoğulu da yoktur. O halde ancak isimlerinin birden çok olması caizdir. Hatta özel ismi bile birden çok olabilir ve değişik dillerde yüce Allah'ın ayrı ayrı özel isminin bulunması mümkündür. Ve İslam'a göre caizdir. . Büyük âlimlerden İmam Şarani bu konu da “Tabakatü’l Kübra” isimili eserinin 3. cild, 1053’ncü sayfasında şöyle buyurlaktadır: “İsm-i zât birdir, iki olmaz… Ama her dildeki tabiri başkadır” Elbette “ Esmaül Hüsna “ Allah (CC)’ın en güzel isimleridir. Ama Kur’an’da “ Güzel isimlerin hepsi Allah’ındır ...” ( A’raf suresi 180 ) diyen ve bütün isim ve dilleri yaratan bizzat Allah değil midir? Rum suresi 22. ayete göre insanların dillerinin ayrı ayrı olması Allah’ın varlığını, gücünü gösteren ayetleridir-delilleridir. Hangi dil ile olursa olsun Allah’ın yaratmış olduğu çeşitli dillere ait değişik sözcüklerle Allah’a hitap etmekte bir sakınca yoktur. Bununla beraber, Allah sözcüğü, yaratıcımızın en güzel ismi ve özel adıdır; en yaygın dillerde bile Allah ismine eşanlamlı bir isim bilmiyoruz.


Bu konuda Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır, Fatiha suresinin tefsirinde aşağıdaki bilgilere yer verir:

“Gerek özel ismi, gerek şahıs ismi olan "Allah" yüce ismi ile Allah'tan başka hiçbir ilâh anılmamıştır. "Sen O'nun bir adaşı olduğunu biliyor musun?" (Meryem, 19/65) âyetinde de görüldüğü gibi, onun adaşı yoktur. Bundan dolayı Allah isminin ikili ve çoğulu da yoktur. O halde ancak isimlerinin birden çok olması caizdir. Hatta özel ismi bile birden çok olabilir ve değişik dillerde yüce Allah'ın ayrı ayrı özel isminin bulunması mümkündür. Ve İslam'a göre caizdir. Bununla beraber, meşhur dillerde buna eşanlamlı bir isim bilmiyoruz. Mesela Tanrı, Hudâ (Farsça) isimleri "Allah" gibi birer özel isim değildir. İlâh, Rab, Mabud gibi genel anlam ifade eden isimlerdir. Hudâ, Rab demek olmayıp da "Hud'ay" kelimesinin kısaltılmışı ve "vâcibu'l-vücûd = mutlak var olan" demek olsa yine özel isim değildir.

Arapça'da "ilâh"ın çoğulunda (âlihe); "rabb"in çoğulunda (erbâb) denildiği gibi Farsça'da "hudâ"nın çoğulunda "hudâyân" ve dilimizdetanrılar, ma'bûdlar, ilâhlar, rablar denilir. Çünkü bunlar hem gerçek, hem de gerçek olmayan ilâhlar için kullanılır. Halbuki "Allahlar" denilmemiştir ve denemez. Böyle bir kelime işitirsek, söyleyenin cahil olduğuna veya gafil olduğuna yorarız.” (E.M.Hamdi Yazır)

ALLAH, kendisine ibadet edilen yüce varlığın özel ismidir. Özel isimler diğer dillere tercüme edilemezler. Hatta Arapça olan bir başka kelimenin onun yerini tutması da mümkün değildir. Bu sebeple bilginler ister Arapça olsun, ister diğer herhangi bir dilden olsun, başka bir kelimenin "Allah" isminin yerini tutamayacağı konusunda fikir birliği içindedirler.


Ancak Kur'an'da, Allah kelimesinin işaret ettiği zât için ilâh, mevlâ, rab gibi isimler de kullanılmıştır. Bu sebeple Farsça'daki Hüda ve Yezdân, Türkçe'deki Tanrı ve Çalab... gibi isimler her ne kadar Allah özel isminin yerine geçmezse de ilâh, mevlâ, rab gibi âyet ve hadislerde geçen Allah'ın diğer isimlerinin yerine kullanılabilir.

Eski Türkçe’mizde yeri göğü, her şeyi yoktan var eden Allah’ın adı yerine kullanılan “Gök Tanrı” sözcüğü de Türkçe’de özel isim olarak kullanılmıştır. “Gök” sözcüğü eski Türkçede ulu, yüce, büyük anlamlarına gelirdi. Türklerdeki mevcut inanç tek Tanrı inancıydı. Gerek Gök Türk kitabelerinde gerekse eski metinlerimizde “tanrılar” diye bir çoğul sözcüğün kullanıldığı hiç görülmemiştir.


Nahiv âlimi tefsirci Endülüslü Ebu Hayyan diyor ki: Bilginlerin çoğuna göre; "yüce ismi hemen söylenmiş bir sözdür ve türememiştir. Yani ilk kullanıldığında yüce Allah'ın özel ismidir . İmam Fahreddin Râzî de "Bizim seçtiğimiz görüş şudur: Allah kelimesi yüce Allah'ın özel ismidir ve aslında başka bir kelimeden türememiştir. İmam Halil b. Ahmed ve Sibeveyh, usul alimleri ve İslam hukukçularının hepsi bu görüştedirler." diyor.


Özetle "ALLAH"ismi türemiş veya başka bir dilden Arapça'ya nakledilmiş değildir. Başlangıçtan itibaren özel bir isim olarak kullanılmıştır. Ve yüce Allah'ın zatı bütün isimler ve vasıflardan önce bulunduğu gibi "ALLAH" ismi de öyledir. Allah ismi ulûhiyyet (ilâhlık) vasfından değil, ilâhlık ve mabudiyet (tapılmaya layık olma) vasfı ondan alınmıştır. Allah, ibadet edilen zat olduğu için Allah değil, Allah olduğu için kendisine ibadet edilir. Onun "Allah"lığı tapılmaya ve kulluk edilmeye layık olması kendiliğindendir. İnsan puta tapar, ateşe tapar, güneşe tapar, kahramanlara, zorbalara veya bazı sevdiği şeylere tapar, taptığı zaman onlar ilâh, mabud (kendisine tapılan) olurlar, daha sonra bunlardan cayar, tanımaz olur, o zaman onlar da iğreti alınmış mabudiyet ve tanrılık özelliklerini kaybederler. Halbuki insanlar, ister Allah'ı mabud tanısın, ister mabud tanımasınlar, O bizzat mabuddur. O'na herşey ibadet ve kulluk borçludur. Hatta O'nu inkar edenler bile bilmeyerek olsa dahi ona kulluk etmek zorundadırlar.


TANRI SÖZCÜĞÜNÜ KULLANMAK SAKINCALI MI?

İlk müslüman Türkler’in 14. yüzyıla kadar yazdıkları birçok eserde “Tanrı, Mevla, Hûdâ, İlah, Çalap, Allah, Rab” gibi Yaratıcı adları kullanılmaktadır. Bu adlardan “Mevla ve Hûdâ” Farsça kökenli, “İlah, Allah ve Rab” Arapça kökenli, “Tanrı ve Çalap” ise Türkçe kökenlidir. Bu adların hepsi, Yaratıcı’yı karşıladıkları için, Osmanlı‘nın kuruluş döneminde bile bu adların tümünün kullanılmasında sakınca görülmemiştir.


Yunus Emre “Suyun akar yalap yalap, / Böyle emreylemiş çalap.” sözlerini 1300′lü yıllarda söylemiştir. Başta Yunus Emre olmak üzere Mevlâna hazretleri, Süleyman Çelebi gibi nica İslam alimleri ve evliyaları Tanrı Teâla- tanrı sözcüklerini eserlerinde, deyişlerinde kullanmışlardır. Kim İslam’ı bunlardan daha iyi yaşadığını ve anladığını söyleyebilir? O hâlde by yüce şahsiyetlerin bile sakınca görmediği “Çalap” “Tanrı” sözcüğünü kullanmanın günah olduğunu düşünmek akla sığar mı? Dahası Türkiye Türkleri gibi Müslüman olan Azerbaycan Türkleri bugün Allah sözcüğü yerine “Tanrı” adını kullanmaktadırlar. Bu insanlara kafir mi diyeceğiz..


Tanrı adının kullanılmasının “günah” olduğunu söyleyen bazı cahil insanlar, “Allah’ın 99 adında Tanrı yoktur. Bunun için onu kullanmak günahtır.” diyorlar. Kargaların bile güleceği bu savunmayı çürütmek çok kolaydır. Nitekim “mevla ve hûdâ” sözcükleri de Allah’ın 99 adında bulunmadığı hâlde bunların kullanılmasında bir sakınca görülmemektedir.


Allah’ın 99 adından olmayan Farsça kökenli “hûda“, “mevlâ” ve “yezdan” sözcükleri, Farslar’ın (İranlıların) binlerce yıl önceki “zerdüştlük” (ateşperestlik) inancına ait sözcükler olduğu hâlde, Türk düşmanları bu sözcükleri kullanmakta hiçbir sakınca görmüyorken, Türkçe kökenli “Tanrı” ve “Çalap” sözcüklerine asla tahammül edemiyorlarsa bunun adı düpedüz TÜRK düşmanlığıdır!

Muharrem Günay SIDDIKOĞLU
 

Türkiye Sevdalısı

Dost Üyeler
Katılım
26 Eki 2010
Mesajlar
190
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Konum
Tanrının emanet verdiği bedende
Cevap: Tanrı sözcüğünü kullanmak günah mı?

Sayın Muharrem Günay SIDDIKOĞLU,

Size yaptığınız isabetli açıklamalar için çok teşekkür ediyorum. İlk defa Tanrı kelimesini doğru yorumlayan bir yazıya şahit oluyorum. Keşke yazınızı Tanrı sözcüğünü sakıncalı bulan, sakıncalı kafalar da anlayabilse.

Saygılarımla.
 

erolkara

New member
Katılım
26 Haz 2009
Mesajlar
9
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Cevap: Tanrı Sözcüğünü Kullanmak Günah Mı ?

"ALLAH" BİR TANRI DEĞİLDİR - Bu başlık çok hoşuma gider. Ve tanrı-Allah konularında bunu kullanırım. O halde Kuran'da yaratıcının kendisi için kullanmadığı bilr kelimede neden ısrar ediyoruz. Allah demek çok mu zor. Sonra Türkler şaman iken tanrı kelimesini kullanmıştır. Tanrı insanın uydurduğu ilaha verilen addır. Bence bu yazıya olumlu bakmadan önce Ahmet Hulusi'nin yazdığı yazıyı okumakta fayda vardır. Ben şahsen TANRI kelimesinin kullanmayı sevmiyorum.
Mesela konu yazarına "muharrem günay sıddıkoğlu" yerine "mgs" veya "sıdkoğlu" desem kelime anlamı değişir ve yazarımız buna gücenebilir, darılabilir düzeltme yoluna gidebilir. "sıdk" doğruluk "sıddîk" sadık, doğru sözlü, özü sözü bir anlamındadır. Bunun yanı sıra yazarın soyadı sıddık , ne anlama geldiğini bulamadım. Demek ki sırf birileri kullandı diye ya da zorumuza gidiyor diye ALLAH'a tanrı demek abes kaçıyor. Ayrıca konu içinde geçen 300 tanesini incile, zeburda belirttik denilmesi mevcutlar için geçerli değildir. Zira mevcutların tahrif edildiğini sağır sultan biliyor. Allah kelimesini kullanmak MÜSLÜMAN için zerafettir, inceliktir, alçakgönüllülüktür. Kibirden uzaklaşmaktır.
 

Türkiye Sevdalısı

Dost Üyeler
Katılım
26 Eki 2010
Mesajlar
190
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Konum
Tanrının emanet verdiği bedende
Cevap: Tanrı Sözcüğünü Kullanmak Günah Mı ?

Sayın erolkara,

Bakıyorum isimlere takılmışsın, Muharrem beyin soyadı gibi Tanrı kelimesi de sana anlaşılmaz gelmiş. Neden sadece Allah dememiz gerekiyor. Allah Adı nereden geliyor. Allah adında bu ısrarın nedenini açıklarsan biz de öğrenmiş oluruz ve belki de yaptığımız yanlıştan geri döneriz.

Neden sadece ALLAH ?
 

cehenneem

Dost Üyeler
Katılım
24 Mar 2008
Mesajlar
22
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Cevap: Tanrı Sözcüğünü Kullanmak Günah Mı ?

Erolkara bey sorarım size Hz.İsa ,Hz Musa ,Hz lüt vb Hz Muhammed'den önceki peygamberler nasıl hitap ediyordu sırf müslüman olmayanlar Tanrı diyor diye o Tanrı olmuyormu unutmayınki ister gavur olsun ister müslüman ister şirk koşan ister ataist ne olursa olsun hepsinin dua ettiği yaratan tektir ve o yaratan onların duasınıda kabul eder bakın şeytanı yarattı şeytanın duasını bile kabul eder çünkü onun kaybedecek hiçbirşeyi hiçbir şekli hiçbir yaşamı yoktur
 

Muzaffer Önler

Onursal Üye
Katılım
6 Kas 2010
Mesajlar
224
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Konum
Elazığ
Cevap: Tanrı Sözcüğünü Kullanmak Günah Mı ?

Sayın Muharrem Günay SIDDIKOĞLU Ağabeyim;


Sizlere sonsuz teşekkür ederim, bizleri bu konuda bilgilendirdiğiniz için.


Dini konularda hiçbir zaman yorum yapmam, bilmediğim konularda çizmeyi aşmak asla istemem. Sayın Hocamızın bu mevzudaki verdiği bilgiler bana asker ocağında bölük komutanlığı yardımcılığı yaptığım zamanı ve yemekhanede günde üç defa Tanrımıza Hamdolsun devletimiz milletimiz var olsun derken bölük komutanımız bizlere afiyet olsun derdi. Bizler Tanrımıza Hamdolsun derken yüreğimizle kalbimizle söylüyorduk. Sanırım T.S.K. karşı kin ve intikam dolu olan kişiler Tanrı kelimesinin anlamını kavramaktan acizdirler. Bu gibi insanların Türklüğe karşıda kinleri vardır.


Selam ve saygılar
 
Son düzenleme:

Nejdet Halil

Dost Üyeler
Katılım
26 Nis 2009
Mesajlar
69
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Cevap: Tanrı Sözcüğünü Kullanmak Günah Mı ?

Tanrımızın bizden beklediği ona karşı içimizde olan sonsuz derin saygı ve sevgidir. İnsanoğluna, ailelerimize ve milletimize dürüstlüğümüzdür. Tek ONU düşünerek dua ettiğimizde hep bütün isimleri çağrılmış olur. O her şeyi bilendir.

Saygılarımla,

Nejdet Halil
 
Katılım
26 Kas 2008
Mesajlar
83
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Cevap: Tanrı Sözcüğünü Kullanmak Günah Mı ?

Erol Kara kardeşime yazıyı bir defa daha baştan dikkatlice okumasını tavsiye ederim.
Sıddık, sadakatten gelir. Ebu Bekir efendimize Sevgili Peygamberimize olan sadakatinden, O'NU TASDİKLEMESİNDEN O SÖYLEMİŞSE DOĞRUDUR demesinden dolayı verilmiş bir lakaptır. Aynı zamanda doğru sözlü, doğru insan demektir.
 

erolkara

New member
Katılım
26 Haz 2009
Mesajlar
9
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Cevap: Tanrı Sözcüğünü Kullanmak Günah Mı ?

Sayın Türkiye Sevdalısına ; isimlere takılmadım. Anlatmak istediğim bildiğimiz 99 isme sahip ve en güzel isimlerin sahibi olan ALLAH için tanrı kelimesinin kullanılmasının yanlışlığından söz ederken neden ALLAH demekteden korkarız. ben ALLAH adında ısrarcı değilim bir cinsiyeti hatırlatan TANRI kelimesine karşıyım. Neden cinsiyeti anımsatıyor çünkü tanrıça da dişi tanrılar (!) için kullanılıyor. Siz tanrı derseniz tanrıça kim diye size sormadılar mı ? Lütfen ince noktaları kaçırmayalım. ALLAH TEALA (aziz ve celil) bize kendisi için TANRI kelimesini kullanacaksınız demiş mi ? Hayır. KURAN-I KERİMDE bulamazsınız Benim Adım Erol ise yurdışında Errol -İrol olmaz değil mi. O halde lisan değişiyor diye ALLAH'a nasıl TANRI dersiniz. Neden sadece ALLAH DEĞİL... derseniz.
Buyrun arzu ettiğinizi kullanın. Esmâ-ül hüsna, Allahü teâlânın güzel isimleri demektir. Allahü teâlânın bildirilen 99 ismi şunlardır:

1- Allah: Her ismin vasfını ihtiva eden öz adı. Kendinden başka ilah bulunmayan tek Allah.

Bu ism-i şerif, Cenâb-ı Hakk'ın has ismidir. Bu itibarla diğer isimlerin ifade ettiği bütün güzel vasıfları ve İlâhî sıfatları içine alır. Diğer isimler ise, yalnız kendi mânalarına delâlet ederler. Bu bakımdan Allah isminin yerini hiçbir isim tutamaz. Bu isim, Allah'tan başkasına mecazen de verilemez. Diğer isimlerinden bazılarının, Allah'tan başkasına isim olarak verilmesi caizdir.

2- Er-Rahmân: Dünyada bütün mahlûkata merhamet eden, şefkat gösteren, ihsan eden.

3- Er-Rahîm:Ahirette, sadece müminlere acıyan, merhamet eden.

4- El-Melik:Mülkün, kâinatın sahibi, mülk ve saltanatı devamlı olan.

5- El-Kuddûs:Her noksanlıktan uzak ve her türlü takdîse lâyık olan.

6- Es-Selâm:Her türlü tehlikelerden selamete çıkaran. Cennetteki bahtiyar kullarına selâm eden.

7- El-Mü’min:Güven veren, emin kılan, koruyan, iman nurunu veren.
8- El-Müheymin:Her şeyi görüp gözeten, her varlığın yaptıklarından haberdar olan.

9- El-Azîz:İzzet sahibi, her şeye galip olan, karşı gelinemeyen.

10- El-Cebbâr:Azamet ve kudret sahibi. Dilediğini yapan ve yaptıran. Hükmüne karşı gelinemeyen.

11- El-Mütekebbir:Büyüklükte eşi, benzeri yok.

12- El-Hâlık:Yaratan, yoktan var eden. Varlıkların geçireceği halleri takdir eden.

13- El-Bâri:Her şeyi kusursuz ve mütenasip yaratan.

14- El-Musavvir:Varlıklara şekil veren ve onları birbirinden farklı özellikte yaratan.

15- El-Gaffâr:Günahları örten ve çok mağfiret eden. Dilediğini günah işlemekten koruyan.

16- El-Kahhâr:Her istediğini yapacak güçte olan, galip ve hâkim.

17- El-Vehhâb: Karşılıksız nimetler veren, çok fazla ihsan eden.

18- Er-Razzâk:Her varlığın rızkını veren ve ihtiyacını karşılayan.

19- El-Fettâh:Her türlü sıkıntıları gideren.

20- El-Alîm: Gizli açık, geçmiş, gelecek, her şeyi, ezeli ve ebedi ilmi ile en mükemmel bilen.

21- El-Kâbıd:Dilediğinin rızkını daraltan, ruhları alan.

22- El-Bâsıt:Dilediğinin rızkını genişleten, ruhları veren.

23- El-Hâfıd:Kâfir ve facirleri alçaltan.

24- Er-Râfi:Şeref verip yükselten.

25- El-Mu’ız:Dilediğini aziz eden.

26- El-Müzil:Dilediğini zillete düşüren, hor ve hakir eden.

27- Es-Semi: Her şeyi en iyi işiten, duaları kabul eden.

28- El-Basîr: Gizli açık, her şeyi en iyi gören.

29- El-Hakem: Mutlak hakim, hakkı bâtıldan ayıran. Hikmet sahibi.
30- El-Adl:Mutlak adil, yerli yerinde yapan.

31- El-Latîf:Her şeye vakıf, lütuf ve ihsan sahibi olan.

32- El-Habîr:Her şeyden haberdar. Her şeyin gizli taraflarından haberi olan.

33- El-Halîm: Cezada, acele etmeyen, yumuşak davranan, hilm sahibi.

34- El-Azîm:Büyüklükte benzeri yok. Pek yüce.

35- El-Gafûr:Affı, mağfireti bol.

36- Eş-Şekûr: Az amele, çok sevap veren.

37- El-Aliyy: Yüceler yücesi, çok yüce.

38- El-Kebîr:Büyüklükte benzeri yok, pek büyük.

39- El-Hafîz:Her şeyi koruyucu olan.

40- El-Mukît: Rızıkları yaratan.

41- El-Hasîb:Kulların hesabını en iyi gören.

42- El-Celîl:Celal ve azamet sahibi olan.

43- El-Kerîm:Keremi, lütuf ve ihsânı bol, karşılıksız veren, çok ikram eden.

44- Er-Rakîb:Her varlığı, her işi her an gözeten. Bütün işleri murakabesi altında bulunduran.

45- El-Mucîb: Duaları, istekleri kabul eden.

46- El-Vâsi:Rahmet ve kudret sahibi, ilmi ile her şeyi ihata eden.

47- El-Hakîm:Her işi hikmetli, her şeyi hikmetle yaratan.

48- El-Vedûd:İyiliği seven, iyilik edene ihsan eden. Sevgiye layık olan.

49- El-Mecîd:Nimeti, ihsanı sonsuz, şerefi çok üstün, her türlü övgüye layık bulunan.

50- El-Bâis:Mahşerde ölüleri dirilten, Peygamber gönderen.

51- Eş-Şehîd:Zamansız, mekansız hiçbir yerde olmayarak her zaman her yerde hazır ve nazır olan.

52- El-Hak:Varlığı hiç değişmeden duran. Var olan, hakkı ortaya çıkaran.

53- El-Vekîl:Kulların işlerini bitiren. Kendisine tevekkül edenlerin işlerini en iyi neticeye ulaştıran.

54- El-Kaviyy:Kudreti en üstün ve hiç azalmaz.

55- El-Metîn:Kuvvet ve kudret menbaı, pek güçlü.
56- El-Veliyy:Müslümanların dostu, onları sevip yardım eden.

57- El-Hamîd:Her türlü hamd ve senaya layık olan.

58- El-Muhsî: Yarattığı ve yaratacağı bütün varlıkların sayısını bilen.

59- El-Mübdi: Maddesiz, örneksiz yaratan.

60- El-Muîd:Yarattıklarını yok edip, sonra tekrar diriltecek olan.

61- El-Muhyî:İhya eden, yarattıklarına can veren.

62- El-Mümît:Her canlıya ölümü tattıran.

63- El-Hayy:Ezeli ve ebedi bir hayat ile diri olan.

64- El-Kayyûm:Mahlukları varlıkta durduran, zatı ile kaim olan.

65- El-Vâcid:Kendisinden hiçbir şey gizli kalmayan, hiçbir şeye muhtaç olmayan.
66- El-Mâcid: Kadri ve şânı büyük, keremi, ihsanı bol olan.

67- El-Vâhid:Zat, sıfat ve fiillerinde benzeri ve ortağı olmayan, tek olan.

68- Es-Samed:Hiçbir şeye ihtiyacı olmayan, herkesin muhtaç olduğu merci.

69- El-Kâdir:Dilediğini dilediği gibi yaratmaya muktedir olan.

70- El-Muktedir:Dilediği gibi tasarruf eden, her şeyi kolayca yaratan kudret sahibi.

71- El-Mukaddim:Dilediğini yükselten, öne geçiren, öne alan.

72- El-Muahhir:Dilediğini alçaltan, sona, geriye bırakan.

73- El-Evvel:Ezeli olan, varlığının başlangıcı olmayan.

74- El-Âhir:Ebedi olan, varlığının sonu olmayan.

75- Ez-Zâhir: Yarattıkları ile varlığı açık, aşikâr olan, kesin delillerle bilinen.

76- El-Bâtın:Aklın tasavvurundan gizli olan.

77- El-Vâlî:Bütün kâinatı idare eden, onların işlerini yoluna koyan.

78- El-Müteâlî:Son derece yüce olan.

79- El-Berr:İyilik ve ihsanı bol olan.

80- Et-Tevvâb:Tevbeleri kabul edip, günahları bağışlayan.

81- El-Müntekım:Asilerin, zalimlerin cezasını veren.

82- El-Afüvv:Affı çok olan, günahları mağfiret eden.

83- Er-Raûf: Çok merhametli, pek şefkatli.

84- Mâlik-ül Mülk:Mülkün, her varlığın sahibi.

85- Zül-Celâli vel İkrâm: Celal, azamet, şeref, kemal ve ikram sahibi.

86- El-Muksit:Mazlumların hakkını alan, adaletle hükmeden,her işi birbirine uygun yapan.

87- El-Câmi:İki zıttı bir arada bulunduran. Kıyamette her mahlûkatı bir araya toplayan.
88- El-Ganiyy:İhtiyaçsız, muhtaç olmayan, her şey Ona muhtaç olan.

89- El-Mugnî:Müstağni kılan. İhtiyaç gideren, zengin eden.

90- El-Mâni:Dilemediği şeye mani olan, engelleyen.

91- Ed-Dârr:Elem, zarar verenleri yaratan.

92- En-Nâfi:Fayda veren şeyleri yaratan.

93- En-Nûr: Âlemleri nurlandıran, dilediğine nur veren.

94- El-Hâdî:Hidayet veren.

95- El-Bedî:Misalsiz, örneksiz harikalar yaratan. (Eşi ve benzeri olmayan).

96- El-Bâkî:Varlığının sonu olmayan, ebedi olan.

97- El-Vâris:Her şeyin asıl sahibi olan.

98- Er-Reşîd:İrşada muhtaç olmayan, doğru yolu gösteren.

99- Es-Sabûr:Ceza vermede, acele etmeyen.
 

erolkara

New member
Katılım
26 Haz 2009
Mesajlar
9
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Cevap: Tanrı Sözcüğünü Kullanmak Günah Mı ?

Sayın cehennem .. Hazreti Muhammed Aleyhisselamdan önce gelmiş peygamberlerin tamamı Müslüman idi. İçlerinde Müslüman olmayan yoktur.Allah katında tek din islamdır ve Hazreti Adem Aleyhisselamdan bu yana tüm peygamberler ve inananlar Müslümandı. Onlarda tanrı kelimesini kullanmamıştır. Bismillahirrahmanirrahim sözünden de anlayacağız gibi Allahu Teala hazretleri dünyada tüm yarattıklarına merhamet edicidr . Rahmandır. Bunlar ölene kadar Allahın rızklarından faydalanır. Ancak sadece İman edenler ( Müslümanlar) ahirette ise bağışlanacaktır. Rahimdir. O yüzden saydıkalrınızın duası öyle ya da böyle dünyada kabul olur. Umulur ki hidayete ererler.
 

erolkara

New member
Katılım
26 Haz 2009
Mesajlar
9
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Cevap: Tanrı Sözcüğünü Kullanmak Günah Mı ?

Sayın ÜNLER . Askerde tanrı kelimesini mecbur kalmadıkça kullanmadık. Ayrıca Türk Silahlı Kuvvetleri ve Türklük bizim damarımızda akan kan gibidir. TSK gibi bir orduya sahip olmakla da Türk olmakla da GURUR DUYUYORUM. Söyledikleriniz için ne alaka demekten başka sözüm yok.
 

erolkara

New member
Katılım
26 Haz 2009
Mesajlar
9
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Cevap: Tanrı Sözcüğünü Kullanmak Günah Mı ?

sayın Sıddıkoğlu. yazınızı okumadan cevap vermedim. Ayrıca sıddık kelimesinde şapka işaretlerini kullanmazsanız anlam değişir dedim. Ve izah ettim. Bir kez daha yazımı okuyunuz, lütfen... Kâğıt mıdır kaat mıdır gibi...

Link yayınlamıyoruz, gerekli gördüğünüz kısmı alıntılayınız. Kartal Gözü
 

Türkiye Sevdalısı

Dost Üyeler
Katılım
26 Eki 2010
Mesajlar
190
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Konum
Tanrının emanet verdiği bedende
Cevap: Tanrı Sözcüğünü Kullanmak Günah Mı ?

Sayın erolkara,

Allahın diğer tüm isimlerini bu sayfada tek tek yazıp açıklamana gerek yoktu. Bunları ve daha fazlasını bilen biriyim. Allahın kaç adı olduğunu da çok az sayıdaki kişi bilmez. Yani çoğunluk sizin bildiğiniz gibi sayısal olarak kaç ismi olduğunu bilir. Bu sayı 99 ila 3000 arasında değişmektedir. Size cevap yazımı yazmadan önce bunca isim varken neden ALLAH denilmesi gerektiğini ve ALLAH kelimesinin kökeninin nereden geldiğini açıklamanızı istemiştim.

Kitaplar değişikliğe uğramıştır diyerek tamamını nasıl inkar edebilirsiniz. Bu gün bile Hz. Musa'ya indirilen 10 emir bile hala değişmemişken siz kitapların tamamını değişikliğe uğramıştır diye nasıl yok sayabilirsiniz. Kureyza kabilesine uygulanan hüküm eğer değişikliğe uğramış bir hükümse neden son peygambere indirilen hüküm uygulanmamış. Ortada bir suç varsa neden son indirilen kitaba göre hüküm verilmemiş.

Kuran ile diğer kitaplar arasında birbirini teyit edecek bir sürü ayeti size sırabilirim. Sorularıma vereceğiniz cevabınızdan sonra ben konuşmaya başlayacağım.


İsra 110 De ki: “İster Allah deyin, ister Rahman deyin. Hangisini deseniz olur. Çünkü en güzel isimler O’na hastır.” Namazında yüksek sesle okuma; onda sesini fazla da kısma; ikisinin arası bir yol tut.

Sevgilerimle.
 
Son düzenleme:

erolkara

New member
Katılım
26 Haz 2009
Mesajlar
9
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Cevap: Tanrı Sözcüğünü Kullanmak Günah Mı ?

İlla "Allah" demelisiniz demediğimiz gibi TANRI kelimesinin kullanılmaması gerektiğini belirtiyoruz. TANRI dediğiniz an TANRIÇALAR nerde diye sormaya başlarlar. Tabii ki EN GÜZEL İSİMLERLE O'NUN "CELLE CELELAHU" HUZURUNA ÇIKMAMIZIN GEREKTİĞİNİN altını çiziyorum.
Kuran-ı kerim'in kendinden önceki kitapları tasdik edici halde indiğini her MÜSLÜMAN bilir. Ve her MÜSLÜMAN ALLAH azze ve cellenin indirdiği tüm KİTAPLARA İMAN EDER.
Ancak HAKK'ın indirdiği önceki kitaplar ne yazıkki insanlar arasında mevcut değil. Kureyza kabilesi ile olan ilişki bu konu başlığı altında ifade edilmemelidir. Buradaki konu başka sizin yönlendirdiğiniz konu başkadır. O yüzden Kureyza kabilesi için soru sorduysanız burada yanıtlamayacağım. Tek bir cümle. HAZRETİ MUHAMMED ALEYHİSSELAM NE YAPTIYSA DOĞRUDUR NE DEDİYSE DE DOĞRUDUR. BEN ONU HER HALİYLE TASDİK ETTİM.
 

Türkiye Sevdalısı

Dost Üyeler
Katılım
26 Eki 2010
Mesajlar
190
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Konum
Tanrının emanet verdiği bedende
Cevap: Tanrı Sözcüğünü Kullanmak Günah Mı ?

Sevgili erolkara,

Sorularıma ne yazık ki cevap alamadım. İyi niyetine istinaden yazdıklarından yola çıkarak kısa bir cevap vermek istedim.

İnsanlığın dünyamızda yer aldığı devirlerde (ilkel insanın) arayıp bulmaya çalıştığı yaratıcısını Tanrı olarak adlandırmıştır. O tarihlerde melekler diye bir kavram olmadığı için Tanrının bazı görevlerini yapan ruhlara Tanrıça demiştir. Mesela o devirlerdeki Türklerde kadın ve çocukları koruyan Omay veya Umay denilen tanrıçaları (buna melek veya kutsal ruh demek daha doğru olur) vardı. Omay veya Umay asla Tanrıya eş tutulmamıştır. Sadece hizmetkarı olarak algılanmıştır. Sevkatli ve güzel olma özelikleri nedeniyle (ana olma özelliği) cinsiyet yüklemişlerdir.

Müslümanlıkta da meleklerin görevlerinin ne olduğunu sen de mutlaka biliyor olmanla birlikte tekrarlamak isterim.

1) Cebrâil: Meleklerin en büyüğüdür. Görevi: Allah ile peygamberler arasında elçilik yapmak, Allah'ın kitaplarını peygamberlere getirmektir. Kitabımız Kur'an-ı Kerim'i Allah'tan Peygamberimize getiren Cebrâil'dir.
2) Mikâil: Tabiat olaylarının idaresi ile görevlidir. (Yağmur yağması, rüzgâr esmesi, ekinlerin bitmesi v.s. gibi)
3) İsrâfil: Kıyametin kopması ve insanların öldükten sonra tekrar dirilmeleri ile görevlidir.
4) Azrâil: Ömrü sona eren insanların canlarını almakla görevlidir.

Bu dört büyük melekten başka, diğer meleklerden bazıları da şunlardır:

Kirâmen Kâtibin: Her insanın biri sağında, diğeri solunda iki melek bulunur. Bunlara Kirâmen Katibin denir. Sağındaki melek, insanın yaptığı iyi işleri, solundaki ise kötü işleri yazar. Böylece her insana ait iyiliklerin ve kötülüklerin yazıldığı "Amel defteri" meydana gelir.
Münker ve Nekir: Bunlar, öldükten sonra kabirde insanlara soru sormakla görevli meleklerdir.
Rıdvan: Cennetteki meleklerin başkanıdır.
Mâlik: Cehennemde görevli olan meleklerin başkanıdır.

Kısaca özetlemek gerekirse islamiyette kainatın hakimiyeti Allahın olmak üzere, kendinin görevlendirdiği melekler nasıl mevcutsa o devirlerde aynı şekilde görevlendirildiğine inanılan kutsal ruh veya tanrıça olarak adlandırılan melekler mevcuttu. Bu o devirlerde olduğu gibi bu gün de yaratıcının bir yardımcıya ihtiyacı olduğu gibi bir anlam yüklenmemiştir. Hiç bir zaman Tanrıdan daha üstün tutulmamıştır.

Bu gün "Tanrı Türkü Korusun" derken veya askerde olduğu gibi "Tanrımıza hamdolsun" derken bizlerin aklına tanrıça gelmiyor da Allah kastediliyorsa bunun sakıncalı tarafı nerede. Ben "Tanrım bize doğru yolu göster" derken yüreğim Allah diyorsa kime ne. Bir hristiyanın, bir musevinin Tanrı derken aklına tanrıça gelmiyor da bazı müslümanların aklına tanrıça geliyorsa ben ne yapayım. Aklına tanrıça gelenin yani dişi cinsiyet gelenin aklına şaşarım, cennet denilince aklına huriler gelenlere, yiyecek ve içecek gelenlere şaşırdığım gibi. Kelimelerin esiri mi olmamız lazım. İsra suresindeki gibi kelime değil, niyet önemlidir. İnsanın yüreğinde pislik varsa Allah demesi onu yüreğinin kirini giderebilir mi ? Önemli olan o yüreğin ne ile çarptığı değil mi ? Doğruları kafamızın içinde aradığımız gibi yüreğimizde de aramamız gerekmez mi ?

Niye bir türlü anlaşamayan milletiz diye inan çok üzülüyorum. Kelimeleri, şekilleri bile anlaşmazlık konusu yapıyoruz. O kelimelerin kalbine niye bakmıyoruz. Hiç bir konuda anlaşamayan bir millet haline dönüştürüldük. Mesleklerinde otorite olanlar bile ortak bir noktada buluşamıyor. Ne din adamları ortak noktada buluşabiliyor, ne de hukukçular. Birinin dediğine diğeri karşı çıkıyor.

Kureyza meselesine gelince. Konuyu önceki kitapların orjinali olmadığından bir şey ifade etmediğini yazman nedeniyle vermiştim. Bir dinin mensubu ancak kendi dininden birine yaptığı suç için kendi kitabıyla hüküm giydirilir. Yani bir yahudi, diğer bir yahudiye kötülük yapacak olursa hüküm için tevrata başvurulur. Ancak bir yahudi bir müslümana karşı insanlık suçu işlerse o zaman tevrat geçerli olamaz. Dini hüküm uygulanacaksa Kuran esas alınır. Hal böyleyken Kureyzanın yaptığı insanlık suçu tevrata göre işlem görecekse bu demektir ki bu hüküm Kurana göre bir aykırılığı yoktur. Yani burada Kuranın tevratı tasdiklediği aşikardır. Yani tevrattaki hüküm orjinalliğini bozmamıştır. Benim de demek istediğim buydu. Senin de bu şekilde cevap vermeni arzulardım. Böylece bu tek cümleyle ile söylediğinin en iyi açıklaması olacaktı.


Sevgilerimle
 
Son düzenleme:

erolkara

New member
Katılım
26 Haz 2009
Mesajlar
9
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Cevap: Tanrı Sözcüğünü Kullanmak Günah Mı ?

Bu konuda yani Allah'a tanrı denir mi konusunda iki video linki verecektim. Ancak bu sitede link vermek yasak sanırım. Moderatör silmezse bu konudaki videoları izlemenizi tavsiye edeceğim. ... adresinde

Şimdi bu link olmamış mı, video ekleyecekseniz bu mümkün.
 

Türkiye Sevdalısı

Dost Üyeler
Katılım
26 Eki 2010
Mesajlar
190
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Konum
Tanrının emanet verdiği bedende
Cevap: Tanrı Sözcüğünü Kullanmak Günah Mı ?

Sevgili erolkara,

Ben acaba kendimi ifade mi edemiyorum ? Yazdıklarım yetersiz mi geldi ? Anlayamadığın husus neresi.

Bana link tavsiye etmenin mantığını anlayamıyorum. Sen nasıl söylemek, nasıl anlamak istiyorsan öyle anla, öyle söyle. Gönlüm benden daha çok Allaha yakın olmandan yanadır. Bırak ben de anladığım kadarıyla, yüreğimden geldiği şekliyle yaradana sesleneyim. Bana bu seslenişim hakkında vereceği mertebe neresiyse ben ona razı geldim. Yüreğimdeki sesi sen duymayabilirsin, anlamayabilirsin ama yaradanın duyduğundan ve beni anladığından eminim.

Benim dini bilgim iki video ve bir kaç kitaptan ibaret değil. Dini bilgilerini bu hiç bir dayanağı olmayan videolarla zenginleştiremezsin. Tavsiye ettiğin siteye samimiyetine istinaden bir bakayım dedim. Siteyi inceledikçe dinimizin nasıl yozlaştırıldığına bir kez daha üzülerek sahit oldum. Bu siteyi herkesin görmesini arzu ederim.

Dini bilgini zenginleştirmek istiyorsan 4 aşamadan geçmeni tavsiye ederim. Birincisi peygamberler tarihini okumak. İkincisi müslümanlığın doğuşu ve yaşanan olaylar. 3. sü ise her ayetin inişine vesile olan olay nedir diye araştırmak. 4. sü ise Kuran hakkında ortaya atılan (Turan Dursun gibi) olumsuz görüşler hakkında bilgi sahibi olmaya çalışmak. O zaman bu videolarla araştırdıkların arasındaki çelişkinin büyüklüğünü ve ne kadar müslümanlığa zarar verildiğini görecek ve bütün bu araştırmalar sona erdiğinde Allaha ne kadar yakın olduğunu hissetmenin huzurunu yaşayacaksın. Yazdıklarımı da tavsiye ettiğin videoyu hazırlayanlara okut lütfen. Kimseyi kandırmaya çalışmasınlar.

Tanrı milletimi ve ülkemi korusun.
 
Son düzenleme:
Katılım
26 Kas 2008
Mesajlar
83
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Cevap: Tanrı Sözcüğünü Kullanmak Günah Mı ?

TANRI SÖZCÜĞÜNÜ KULLANMAK SAKINCALI MI?
İlk müslüman Türkler’in 14. yüzyıla kadar yazdıkları birçok eserde “Tanrı, Mevla, Hûdâ, İlah, Çalap, Allah, Rab” gibi Yaratıcı adları kullanılmaktadır. Bu adlardan “Mevla ve Hûdâ” Farsça kökenli, “İlah, Allah ve Rab” Arapça kökenli, “Tanrı ve Çalap” ise Türkçe kökenlidir. Bu adların hepsi, Yaratıcı’yı karşıladıkları için, Osmanlı‘nın kuruluş döneminde bile bu adların tümünün kullanılmasında sakınca görülmemiştir.
Yunus Emre “Suyun akar yalap yalap, / Böyle emreylemiş çalap.” sözlerini 1300′lü yıllarda söylemiştir. Başta Yunus Emre olmak üzere Mevlâna hazretleri, Süleyman Çelebi gibi nica İslam alimleri ve evliyaları Tanrı Teâla- tanrı sözcüklerini eserlerinde, deyişlerinde kullanmışlardır. Kim İslam’ı bunlardan daha iyi yaşadığını ve anladığını söyleyebilir? O hâlde by yüce şahsiyetlerin bile sakınca görmediği “Çalap” “Tanrı” sözcüğünü kullanmanın günah olduğunu düşünmek akla sığar mı? Dahası Türkiye Türkleri gibi Müslüman olan Azerbaycan Türkleri bugün Allah sözcüğü yerine “Tanrı” adını kullanmaktadırlar. Bu insanlara kafir mi diyeceğiz..
Tanrı adının kullanılmasının “günah” olduğunu söyleyen bazı cahil insanlar, “Allah’ın 99 adında Tanrı yoktur. Bunun için onu kullanmak günahtır.” diyorlar. Kargaların bile güleceği bu savunmayı çürütmek çok kolaydır. Nitekim “mevla ve hûdâ” sözcükleri de Allah’ın 99 adında bulunmadığı hâlde bunların kullanılmasında bir sakınca görülmemektedir.
Allah’ın 99 adından olmayan Farsça kökenli “hûda“, “mevlâ” ve “yezdan” sözcükleri, Farslar’ın (İranlıların) binlerce yıl önceki “zerdüştlük” (ateşperestlik) inancına ait sözcükler olduğu hâlde, Türk düşmanları bu sözcükleri kullanmakta hiçbir sakınca görmüyorken, Türkçe kökenli “Tanrı” ve “Çalap” sözcüklerine asla tahammül edemiyorlarsa bunun adı düpedüz TÜRK düşmanlığıdır!
 

Türkiye Sevdalısı

Dost Üyeler
Katılım
26 Eki 2010
Mesajlar
190
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Konum
Tanrının emanet verdiği bedende
Cevap: Tanrı Sözcüğünü Kullanmak Günah Mı ?

İyimser bir ifadeyle bunun adının TÜRK düşmanlığı olmayabileceğini düşünsek bile, en hafif ifedeyle Tanrı ile kul arasına duvar örme cahilliği diyebiliriz. Bunun 3. bir anlamı yoktur.
 

Kartal Gözü

Dost Üyeler
Katılım
6 Eki 2008
Mesajlar
1,388
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Cevap: Tanrı Sözcüğünü Kullanmak Günah Mı ?

Önerilen sitede incil reklamı yapılmasının anlamı nedir acaba? Hangi dinin müminisiniz? Verilen örnekler de insanı aşağılıyor. İslamiyet bu değil, siz Türkiye Sevdalısının önerilerine uyunuz. :rolleyes:
 
Üst