, Cumartesi günü Tataristan'ın başkenti Kazan ile ''kardeş şehir'' olan İstanbul'da da düzenlenen şölenle kutlandı.
Sarıyer Çayırbaşı Caddesi Bahçeköy Yolu üzerindeki Mehmet Akif Ersoy piknik alanında yaklaşık 1500 kişinin katılımıyla büyük bir coşku içerisinde yapıldı. Tataristan'ın Kültür Bakanı zilya Valeyeva'nın yoğun gündemi dolayısı ile katılamadığı şenlikte Tataristan'ın dünyaca ünlü müzik ve dans grubu
"Miras" da sahne aldı. Tatar Türklerinin milli halk oyunları oynandı ve türküleri söylendi. Sabantuyı'na katılanlar hepbir ağızdan "Anayurt Marşı" nı okudular ve "Özbek, Türkmen, Uygur, Tatar, Azer bir boydur; Karakalpak, Kırgız, Kazak bunlar bir soydur... dediler.
Ücretsiz yemek ve içeceklerin dağıtıldığı şölende oynanan çuval, yoğurt yeme gibi oyunlar da büyük rekabete sahne oldu. Ancak en büyük ilgi ve rekabet Tatar Türklerinin geleneksel güreşi "kuşak güreşinde" yaşandı. Geçen senenin birincisi Rıdvan, bu sene de şampiyonluğu kimseye bırakmadı.
SABANTUYI NEDİR?
Sabantuyı İdil-Ural Türklerinin en eski ve en önemli bayramlarından biridir.
Bilimadamlarının
"Sabantuyu" sözünü anlatan çeşitli versiyonları vardır. Birisine göre bu söz tarım aleti olan "saban" ve şenlik manasına gelen "tuy, toy" sözlerinden ibarettir. Kimine göre Sabantuy (veya Habantuy) eski Başkurt türkçesi'nde "Haban" sözüne dayanmaktadır. Fakat şüphesizdir ki bu şenlik adının hikayesi ne olursa olsun, İdil-Ural Türklerinin en sevdiği ve saydığı bayramdır.
Sabantuyını eskiden
İdil-Ural Türkleri baharda ekin ekildikten sonra ve güzün hasat sonrası birkaç köy halkı biraray gelerek kutlamıştır. Şenlik, güneşin doğması ile çocukları evden eve bayram hediyesi "hebe" (havlu, kumaş, mendil vs.) toplamasıyla başlarmış. Sonrasında il büyükleri aksakallılar toplanıp namaz kılarlarmış. (Bu şenlik çok eski zamanlarda ortaya çıkmış ve şenlik sırasında "Gök" ve "Toprak" tanrılarına kurban kesilirmiş, buğday, bal gibi yiyecek maddeleri hibe edilirmiş. Sonraki zamanlarda bu şenlik Müslüman gelenekleri ile birleşmiştir.)
Şenlikte yapılan at yarışı, gökyüzündeki güneşin hareket etmesi ve toprak üzerindeki saban izlerini ifade edermiş. Şenlikte en genç evli kadın yarışta yenenlere hediyeler sunmuş, böylece, doğanın bereketi ile anne-kadına önem verilmiştir. At yarışı, milli güreş, gözler bağlı şekilde çömlek kırma, dik direğe tırmanma, çuvallarla koşma ve dövüşme, kaşık ile yumurta yarışı, sütle dolu kovadan demir parayı çıkarma gibi çeşitli yarışlar yapılır; şarkı, türkü, dans gösterileri bahar şenliği Sabantuyı'na farklı bir hava katar. 20. yüzyılda bu gelenek özünü yitirmiş olsa da, güzellikleri korunmuştur.
Günümüzde Sabantuy ekin ekildikten sonra ilk önce köy ve kasabalarda, sonra şehir, il ve bölgelerde kutlanmakta, hatta devlet çapındaki önemini taşıyan Moskova St. Petersburg şehirlerinde de Sabantuy şenliği yapılmaktadır.