Türk mühendislerin 'ATAK' başarısı

Gök Yeleli Bozkurt

New member
Katılım
29 Nis 2008
Mesajlar
1,947
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Konum
Bozkurtlardan Birine Sorun
Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın yürüttüğü ATAK helikopteri projesinde önemli bir adım atıldı. Helikopterin beyni olarak kabul edilen görev bilgisayarının ilk test çalışmaları başarıyla sonuçlandı. Yeni bilgisayarın kontrolünde atılan füze hedefini vurdu.

Üretim çalışmalarına 2001 yılında başlanan görev bilgisayarı artık seri üretime hazır.

ATAK helikopteri projesi kapsamında Aselsan, TAİ ve TÜBİTAK tarafından geliştirilen “milli görev bilgisayarı” ilk test çalışmalarını tamamladı. Test uçuşunda, yeni sistem bir Kobra helikopteri üzerinde denendi ve görev yüzde 100 başarıyla sona erdi.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve üst düzey askeri yetkililerin de katıldığı test çalışmasında, yeni bilgisayar kontrolündeki silah sisteminden atılan tanksavar füzesi, hedefi başarıyla vurdu.

Tamamen Türk mühendisleri tarafından geliştirilen görev bilgisayarı ve yazılımları helikopter üzerindeki seyrüsefer, haberleşme, elektronik harp, hedef tespit, platform yönetimi ve silah yönetimi fonksiyonlarını bir bütün olarak yönetiyor ve pilotlara dijital kokpit üzerinden kumanda imkanı veriyor.

ATAK helikopteri projesi İtalyan AgustaWestland firması ile imzalanan sözleşme kapsamında gerçekleştirilecek.

Bu çerçevede İtalyan yapımı A-129 taarruz helikopteri, T-29 adı altında TAİ, Aselsan ve TÜBİTAK tarafından üretilecek. İlk Türk taaruz helikopteri ATAK'ın 2010 yılı itibarıyla Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kullanımına sunulması planlanıyor

ASELSAN Kobra'lara kızılötesi göz takacak

22E3D6A8AD5AB145A3C46A80r.jpg


Terörle mücadelede kullanılan Kobra ATAKTaarruz Helikopterleri'ne ASELSAN'ın yeni kızılötesi hedefleme sistemi takılacak. Hava, kara ve deniz araçlarına monte edilebilen ASELFLIR-300T, Türk mühendislerin ürünü. Kızılötesi kullanımıyla hedef tespit edilecek, işaretlenecek ve imha edilecek. Sistem ilk defa Türk İnsansız Hava Taşıtı'nda (Tİ- HA) kullanıldı. En son teknolojinin uygulandığı, ABD'nin de kullandığı sistem, elektro-optikler sayesinde hata payını sıfıra indiriyor. Tamamen Türk kaynaklardan yaratılan Milli Gemi Projesi-MİLGEM için Ar-Ge çalışmalarına devam eden ASELSAN'ın Genel Müdürü Cengiz Ergeneman, "Türk mühendislerimizin yarattığı sistemle gurur duyuyoruz" dedi. Ergeneman, TSK bünyesindeki ATAK Helikopterleri için geliştirilen ASELFLIR-300T'nin birçok ülkenin ordusunda kullanılandan farklı olarak yeni nesil olduğuna dikkat çekti. Yerli sistemle gece-gündüz hedeflerini çok daha rahat seçilmesi mümkün olacak.
 
Üst