Ve Kutadgu Bilig...

CANBULAT

-Otağ Hanı-
Katılım
21 Mar 2008
Mesajlar
4,111
Tepkime puanı
0
Puanları
36
Konum
Tanrı Dağları Yaylağım, Orhun Nehri Sulağım
Ve Kutadgu Bilig...
Afşin Selim11. yüzyılın başlarında Doğu Türkistan’ın Balasagun şehrinde dünyaya gelen Uygur Türk’ü Yusuf Has Hâcip tarafından, 1069’ta Karahanlı Hakanına sunulmak üzere yazılan Kutadgu Bilig(Mutluluk Bilgisi), Müslüman Türk kültürünün ilk yazılı eseridir. Eseri okuyan Karahanlı hükümdarı, Hâs Hâcib(Ulu? Hâcib) der, Balasagun’lu Yusuf’a... Hükümdara siyasi öğütlerde bulunan Kutadgu Bilig’te iş, ehline verilir. Kur’an’daki gibi: “Allah sizi, emanetleri mutlaka ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emrediyor.” (4/58)
Kutadgu Bilig’teki yetkili etkilidir! Yönetilen, yönetici zulmüne maruz kalmaz. İstişare edilir. Yönetilenin söz hakkı kısıtlanmamıştır. Nitelikli devletin nitelikli insanları, düzenlerini adalet üzerine inşa etmişlerdir: “İşi adaletle yap, buna gayret et; hiç bir zaman zulüm etme; Allah’a kulluk et.”
Kutadgu Bilig’te, hem fani olan bu dünyada, hem de baki olan hesap gününde sahici mutluluğa erişebilmek söz konusudur... Kutadgu Bilig’teki Türk, yüksek bir ahlâki seviye edinerek, Türk’ün devlet ve cemiyet tecrübesini cihanşümul bir idrak ile muhataplarına iletmektedir. Türk’ün öncü Türk’ü, huzurlu bir cemiyet inşa etmekle vazifelendirilmiş tir. Kutadgu Bilig’e göre, öncü Türk ve cemiyet mensupları; hırsızlıktan, haksızlıktan, dedikodudan, acelecilikten, alkolden, kumardan, zorbalıktan, namussuzluktan kaçındığı müddetçe, mutluluğa eriştiren bilgi dosdoğru kavranmış olacaktır... Sonraki nesillere “iyi bir ad” bırakılacaktır.
Yöneticileri şahsiyetli olan bir cemiyetin, yönetilenleri de şahsiyetli olur! İki dünya saadeti gözetilerek yazılan eser; devlet, cemiyet ve insan idrakinin nasıl olması gerektiğini belirtmiştir. Bir siyasetname olarak Kutadgu Bilig’te insan, “diline ve gözüne sahip” bir bilgedir. “İnsana insanlığı nisbetinde mukabelede bulun” şiarının geçerli olduğu eserde, “kötüleri iyileştirmek, cefaya karşı vefa göstermek ve yanlışları bağışlamak”, mutluluğa giden yolun olmazsa olmazlarındandı r.
Kutadgu Bilig bir diğer adıyla da, “kutlu bilgi”dir: “Kutadgu Bilig adını koydum ki, okuyanı kutlandırsın.” Kut’un Türkçe sözlük karşılığı, “Devlet idaresindeki güç ve ilahi kaynaktan gelen rahmet” tir. Osmanlı’da bu, “yeryüzünün halifesi” anlamına gelen “Halife-i Rûy-i Zemin” olarak devam eder... Malûm olduğu üzere “kut” anlayışı eski Türklerin vazgeçilmezidir. “Kut” almak töreye riayet etmekle mümkündür. Töre nesilden nesile aktarılır... Türenir! “Kut” almanın, kutlamanın, kutlanmanın, mutlulukla olan sıkı münasebeti söz konusudur eserde. Türeyenler, törelerini müdafaa ederler. Türk için ne diyor Kül Tegin: “Devletler değişir, meziyetleri değişmez.” Hâl böyle iken, “Türklük, medeniyetleşmiş kültürlerdendir.”
Kutadgu Bilig okuyucusu, idealize edilen bir insan tipine muhataptır. Orada insan, cemiyetin remz şahsiyetidir. “Helâlin ancak adı kaldı onu gören yok; haram kapışıldı ona doyan yok” gibi sıkıntılı zamanların idealize edilmiş “özlenen ve beklenen” remz şahsiyeti... Remz şahsiyet, bir insanda bulunması gereken vasıflara sahiptir. Meselâ akıllıdır, çünkü akledenlerdendir. .. Nefsine hâkimdir. İtidallidir. Faziletlidir. Kanaatkârdır. Merhametlidir. Vicdanlıdır. Düşmanına dahi adaletle hükmeder... Zira bir varlık olarak insan, seçilerek yaratılmıştır. Diğer canlılardan, seçilmişliği sebebiyle nevi şahsına münhasır vasıfları mevcuttur. Fakat bu seçilmişlik, onun diğer canlılara zulmedebileceğ i hissini vermemelidir! Esasen, “en güzel surette” yaratıldığına iman eden insan, emanete hıyanet etmez...
 

Kartal Gözü

Dost Üyeler
Katılım
6 Eki 2008
Mesajlar
1,388
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Cevap: Ve Kutadgu Bilig...

Eserinden bir bölüm:

Kitabıma,okuyana mutluluk getirsin,ona doğru yolu getirsin diye Kutadgu Bilig adını koydum. Ben sözlerimi söyledim,düşüncelerimi yazdım. Bu kitap her iki dünya için de doğruyu gösteren bir rehberdir,yardımcı bir eldir. Dosdoğru bir söz söyleyeyim size: Her iki dünyayı da devletle elinde tutabilecek kişiden daha mutlu kimse yoktur. Önce Gündoğdu'yu tanıtayım. O hükümdardır, doğru yasayı(töre)temsil eder. Aydoldu ile mutluluk güneşi doğar, o da mutluluğun(kut)temsilcisidir. Öğüdülmüş aklı, Odgurmuş akıbeti temsil eder. Ben sözlerimi bu dört değer (doğru yasa,mutluluk,akıl,akıbet) üzerine kurdum. Okuduğunda anlayacaksın,dikkat et.


Yusuf Has Hacip atamız, 1017 de Balasagunda doğmuş, bu nedenle doğumunun 1000. yılı için bir anma da biz düzenlemek istiyoruz.

Dilerim o günde de birlikte oluruz.

Kitabını okuyorum şimdi, aramızda kitap ve anma ile ilgili düşüncesi olanların, düşünce ve isteklerini bildirmesinden mutluluk duyarız.
 

DoGaN DuRMuS

Dost Üyeler
Katılım
6 Şub 2009
Mesajlar
218
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Konum
Lefkoşa-Giresun
Web sitesi
www.yakindoguforum.com
Cevap: Ve Kutadgu Bilig...

Türk edebiyatının ilk mesnevisi olan KB’nin çatısı, bu nazım şeklinin çatısına
uygun olarak mensur ve manzum ön sözlerle (mukaddime) başlar. İslami
eserlerdeki akışa uygun olarak Tanrı (tevhit ve münacat), peygamber (naat)
ve dört halife övgüsü ardından geçiş niteliğindeki bahar mevsimi tasviri ile
Buğra Han’a yazılmış bir kaside yer alır. İnsanoğlunun değeri, dilin meziyeti
ve kusuru, kitap sahibinin özrü, bilgi ve aklın meziyet ve faydaları vb. konular
üzerinde durulduktan sonra ( asıl metne geçilir. Tevhit ve münacat
bölümünün beyit sayısı 33’tür, bu da, ‘Tanrı’nın 99 güzel adı’ ile ilgili olmalıdır...
 
Üst