Yüksek öğretim kurumu (YÖK) yatay geçiş tüzüğünde sözde bazı ufak çaplı değişiklikler yaptı. Bundan önceki senelerde geleceğe anlam kazandıracak beyinlerin zaten engellenmesi için birçok girişimleri vardı. Ama bu son eklenen madde gerçekten çok ilginç! YÖK diyor ki " ÖSS ye girmiş olduğun sene aldığın başarı puanın geçiş yapmayı düşündüğün okuldaki ile en az eşdeğer olmalı ".
İlk olarak bakıldığında çok yüzeysel bir maddeymiş gibi duruyor, ama aslında altında birçok sinsi planı barındırdığını anlamak hiçte zor değil. Bir öğrenci ÖSS sınavında ciddi anlamda çok düşük bir puan almış olabilir belki bir özel okulda okumak zorunda kalmıştır zaten bu durum sebebi ile buda yetmezmiş gibi ailesi tarafından sürekli baskı gören, aldığı her dersi aşılması gereken bir engel gibi görüp yeter ki dersimden geçebileyim mantığına itilmiştir. Bu durum öğrencide ciddi anlamda psikolojik çökmelere ve iç hesaplaşmalara yol açmıştır. Sözün kısası, ÖSS yüzünden bir insanın hayatı özel okulda okumaya başlamasıyla tam anlamıyla zindana dönebiliyor hele birde ailesinin maddi durumu fazlasıyla yeterli değilse. Ama öğrenci o kadar azimli ve güzel bir akıl sahibi olduğu için, elinden gelen tüm gayretlerinin sonucu okumuş olduğu üniversite tarafından başarılı bulunup yüksek bir başarı puanıyla senesini tamamlar. Çünkü öğrenci yaşadığı zaten kötü zamanları özel okulda okumanın onun açısından açtığı derin yaraların bilincindedir ve bu yüzden sarf ettiği tüm emeği ile bir sene boyunca ciddi anlamda çok iyi bir not alır. (4lük sistemde 3.90 gibi yüksek bir puan)
Öğrenci artık çok mutludur, hatta içi içine sığmamaktadır. Çünkü zaten o öncesinden defalarca YÖK ün koymuş olduğu yatay geçiş tüzüğünü defalarca okumuştu ve bu şartlarda devletin en iyi üniversitelerinde okumaya hak kazanabilecekti. Bu durum öğrenciyi çok fazla mutlu etmekteydi taki 19 Haziran 2009 a kadar. YÖK öğrencinin son bir hayata tutunma hevesini de elinden gelen tüm gayretiyle yine engellemeyi başarmıştır, çıkarmış olduğu son bir madde ile. Çünkü öğrenci zaten ÖSS sınavından düşük puan aldığı için hiçbir devlet üniversitesine girememiştir ve yatay geçiş denen hak ÖSS de pek fazla başarılı olamasa bile ilerleyen zaman içerisinde öğrencinin üstün başarısının sonucunun mükâfatıdır. Daha doğrusu mükâfatıydı 19Haziran 2009 a kadar.
Bu maddeler ile yatay geçiş asla hak edene hizmet edemeyecektir! bu çalışan beyinleri, ülkesine yüceltecek genç düşüncelerin engellenmesi projesinin tam olarak 2.ayağı olmuştur, ilki zaten ÖSS idi. Ne tesadüftür ki, girmiş olduğumuz tek bir sınav puanıdır 2aşamayıda kapsayan. ÖSS hayatımızın sınavı denirdi, kısmen öyleydi de artık gerçekten tam anlamıyla hayatımızın sınavı olmuş, YÖK ün bu aklı hür ve güzel öğrencilere duyduğu kin niye! bunun da en iyi cevabını herhalde günümüzün iktidarı verebilir , YÖK e yapmış olduğu tüm desteği ile !! inanın anlaması çok güç , YAZIK!!!
Murat BASAN